În atenția celor care „se aruncă” pe zebră! Și pietonii sunt vinovați dacă nu se asigură

Odată cu venirea iernii, zăpada sau poleiul de pe stradă pune de multe ori probleme serioase șoferilor. Indiferent dacă ai anvelope de iarnă și circuli cu viteză redusădistanțele de frânare sunt mult mai mari, mai ales atunci când se aruncă pe trecere fără să se asigure un pieton și trebuie să oprești brusc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

A traversa pe trecerea de pietoni și nu prin loc nepermis este corect și felicitări celor care fac asta dar a traversa FĂRĂ SĂ TE ASIGURI este CONTRAVENȚIE și se pedepsește cu amendă!

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, Art.72 :

(3)Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzator, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce S-AU ASIGURAT că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

Nerespectarea de către pietoni a acestei reguli se pedepsește cu AMENDĂ contravențională (2 sau 3 puncte – amendă)

Mai mult de atât, la același articol, alin. 4, Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector.

PUBLICITATE