În atenția angajaților din Neamț: Firmele nu pot impune vaccinarea obligatorie

În ultima vreme, odată cu creșterea ratei de infectare, unii angajați își pun problema dacă pot fi concediați de la locul de muncă în cazul în care refuză vaccinarea.

Astfel de situații sunt și în județul Neamț, unde unii muncitori ai unei firme din zona municipiului Piatra-Neamț s-au plâns că patronul îi obligă să se vaccineze, altfel nu-i primește la serviciu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Angajatorii ar trebui să știe că la acest moment nu există angajați în România care să fie obligați să se vaccineze. Nici la stat nici la privat.

Există, însă, un proiect de lege care încă nu a fost adoptat de parlament, ce prevede impunerea certificatului verde anumitor categorii de bugetari (în special celor din sistemul medical sau celor de la ISU)

În cazul angajaților la privat nu există nicio lege prin care patronii pot impune vaccinarea și nu se poate pune problema concedierii muncitorilor pe acest motiv.

Astfel, angajatorii care fac exces de zel, se pot trezi cu o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Așadar, firmele pot doar să-i convingă pe angajați să se vaccineze (eventual prin bonusuri) dar nu-i pot obliga.

De asemenea, pot impune testarea la locul de muncă (pe banii firmei) sau pot apela la telemuncă

PUBLICITATE