În această noapte, eveniment astronomic foarte rar. Super Lună şi eclipsă de Lună

Un eveniment astronomic foarte rar va avea loc în noaptea de 27 septembrie spre 28 septembrie când se vor produce simultan două fenomene spectaculoase – Super Luna şi eclipsa de Lună.

Un eveniment astronomic similar s-a produs în urmă cu peste 30 de ani, iar următorul va avea peste aproape două decenii.

Desfășurarea eclipsei

eluna-28sept2015Eclipsa începe la ora 3:11 (28 septembrie), are maximul la ora 5:47și se termină pentru noi în jurul orei de 7:16. Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbră Pământului și până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse primul moment va veni la ora 4:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune.
Luna va sta complet în umbra Pământului între 5:10 și 6:23, momentul de maxim find ora 5:47. Este perioada când discul selenar va căpăta o culoare roșiatică (mai deschisă sau mai închisă în funcție de gradul de opacitate al atmosferei terestre).

Înălțimea Lunii deasupra orizontului

Pentru că fenomenul se produce în a doua jumătate a nopții, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfășurării eclipsei. Eclipsa începe cu Luna înspre sud-vest, aflată la aprox. 40° deasupra orizontului, în momentul maximului se va afla la 20°, iar după aceea se va apropia din ce în ce mai mult de orizont până când va apune (în jurul orei 7:16).

O parte din fenomen va putea fi observat când afară se luminează de zi, noaptea terminându-se oficial la ora 5:32.eluna-28sept2015

Momentele producerii eclipseieclipsa

Cum se observă eclipsa

Pentru a observa aceasta eclipsă nu aveţi nevoie de instrument astronomic, folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nefiind necesara, eclipsa fiind vizibilă cu ochiul liber.

În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară.

Cei ce doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru că în timpul totalităţii, trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar.

Fenomenul va putea fi observat din toată ţara, doar în cazul în care cerul este senin.

Următoarea eclipsă de Lună se produce pe 16 septembrie 2016, conform site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

PUBLICITATE