În 24 de ore, pompierii nemțeni s-au confruntat cu 4 incendii pe raza județului

Sâmbătă, 19.12.2015, la ora 10:04, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu într-o gospodărie din municipiul Piatra Neamţ, strada Blanduziei. La locul indicat s-au deplasat opt subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de stins incendii şi o ambulanţă SMURD, constatând că incendiul cuprindea o porţiune din acoperişul bucătăriei de vară şi carnea din afumătoare. Pompierii au stins în scurt timp incendiul, în urma căruia au ars acoperişul construcţiei, confecţionat din astereală din lemn şi învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de aproximativ 5 mp., şi carnea din afumătoare (o cantitate de aproximativ 20 kg.). Echipajul SMURD a acordat primul ajutor calificat proprietarului, care a suferit arsuri de gradul I la o mână. Cauza probabilă a incendiului: aparat de gătit improvizat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Sâmbătă, 19.12.2015, la ora 18:16, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu într-o gospodărie din localitatea Pîngăraţi. La locul indicat s-au deplasat 11 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu două autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă SMURD, constatând că incendiul cuprindea afumătoarea confecţionată din lemn. Pompierii au stins în scurt timp incendiul. Cauza probabilă a incendiului: aparat de gătit improvizat.

Sâmbătă, 19.12.2015, la ora 23:25, Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ a fost anunţat, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o locuinţă din municipiul Roman, strada Ghelerter. La locul indicat s-au deplasat nouă subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu o autospecială de stins incendii şi o ambulanţă SMURD, şi au stins incendiul, în urma căruia a ars funiginea depusă pe interiorul coşului de fum.

Duminică, 20.12.2015, la ora 09:15, un trecător a anunţat Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ, prin apel la „112”, că a izbucnit un incendiu la o locuinţă din municipiul Roman, strada Primăverii. La locul indicat s-au deplasat pompierii Detaşamentului Roman cu trei autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă SMURD, constatând că ieşea foarte mult fum din podul unei locuinţe tip parter-etaj-mansardă. La mai puţin de doi metri de casa afectată, se afla o anexă din gospodăria vecină şi exista riscul să cadă scântei pe aceasta. Pompierii ai intrat în podul casei şi au desfăşurat operaţiuni pe două direcţii – au scos din pod materialele depozitate care nu erau cuprinse de flăcări şi au acţionat pentru stingerea incendiului. Misiunea pompierilor s-a încheiat în jurul orei 11:30. În urma incendiului, au ars acoperişul casei, confecţionat din astereală din lemn şi învelitoare din ţiglă, pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp., şi aproximativ jumătate din bunurile depozitate în pod, în principal materiale textile. S-a degradat planşeul din lemn şi plăci de rigips, pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp. Cauza probabilă a incendiului: coş de fum neprotejat faţă de materielele combustibile.


Cu scopul prevenirii producerii incendiilor (cele mai multe incendii care se produc pe timpul sezonului rece izbucnesc de la coşul de fum), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte nemţenilor următoarele:

  • Verificarea şi repararea coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
  • Coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
  • Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn).
PUBLICITATE