În 2020, infracționalitatea a scăzut în județul Neamț

În anul 2020, obiectul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamț a fost reprezentat de creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, protejarea vieții, a integrității corporale sau a patrimoniului acestora, siguranța rutieră și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri. 

În anul 2020, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, inclusiv din perspectiva sănătății populației, cu referire la evoluția epidemiologică, în corelare cu prevederile cadrului normativ incident, polițiștii Inspectoratul de Poliție Județean Neamț au organizat, zilnic, acțiuni specifice în mediile de interes, în colaborare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în vederea verificării respectării tuturor măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea infecției cu SARS-CoV-2.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pentru îndeplinirea obiectivelor în domeniul prevenirii criminalităţii, în anul 2020 au fost implementare trei programe prioritare de acţiune care au vizat perfecţionarea sistemului relaţional şi prevenirea comiterii unor categorii de fapte antisociale, fiind inițiate proiecte și campanii în domeniul prevenirii criminalității:

– Programul de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării  minorilor;

– Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului;

– Programul de prevenire a violenței în familie;

În anul 2020, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au dispus măsuri ferme pentru combaterea infracționalității, fapt pentru care a fost înregistrată o diminuare cu 5,53% a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Distribuţia infracţiunilor sesizate, pe categorii de infracțiuni, a înregistrat următoarea dinamică:

  • infracţiunile judiciare s-au diminuat cu 4,26 %;
  • infracţiunile economico-financiare cu 19,60%;
  • infracţiuni de altă natură cu 4,05%.
  • infracțiunile stradale sesizate s-au diminuat cu 2,32%.

Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, structurile de ordine publică au acţionat, în sistem integrat, cu  I.J.J. Neamţ, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău și Polițiile Locale, acţiunile având ca scop menținerea ordinii și liniștii publice în comunitate.  În anul 2020, polițiștii au asigurat intervenţia la solicitarea cetăţenilor prin S.N.U.A.U. 112 în 22.771 de situații, dintre care 7.717 în mediul urban și 15.054 în mediul rural.

În cursul anului trecut, polițiștii au aplicat 79.287 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 43.056 de lei.

Din analiza dinamicii infracţionalităţii stradale în anul 2020, comparativ cu anul 2019, a reieşit faptul că la nivelul judeţului Neamț, numărul infracţiunilor stradale sesizate s-a diminuat 2,32 %. Din totalul acestor infracțiuni, majoritatea sunt infracţiuni de furt, fiind înregistrată o diminuare de 5% față de anul precedent.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, poliţiştii au întreprins numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice, printre care menționăm 23.019 intervenţii la evenimente, dintre care 7.962 în mediul urban și 15.057 în mediul rural, fiind constatate 890 de infracțiuni în flagrant delict. Totodată, au fost depistați 24 urmăriți și identificat un autoturism urmărit.

În privința criminalității contra patrimoniului,  în anul 2020, comparativ cu anul 2019, infracționalitatea sesizată prezintă o diminuare de 7,56%, furturile având ponderea cea mai mare în cadrul acestei categorii, fiind înregistrată o scădere semnificativă de 54,04 % față de anul precedent.

De asemenea, pentru prevenirea violenței în familie, polițiștii au emise 305 ordine de protecție provizorii.

Pentru deservirea comunității, au fost emise 39.219 de certificate de cazier judiciar, precum și 4.872 de adeverințe de integritate comportamentală, în conformitate cu prevederile Legii nr. 118/2019.

În anul 2020, în ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, au fost soluționate 679 de dosare penale. În referire la indicatorii de performanță obținuți, se remarcă 40 de propuneri de trimitere în judecată și 20 de rechizitorii.  În cadrul dosarelor penale aflate în instrumentare a fost recuperat un prejudiciu de 6.392.210 lei, prin instituirea de măsuri asigurătorii.

Referitor la activităţile de investigare a criminalităţii, au fost soluţionate 11.638 de dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 428 de persoane.

În cursul anului 2020 au fost efectuate 2.679 de cercetări ale locului faptei, fiind ridicate 1.216 de urme papilare, 737 de înscrisuri, 553 de urme biologice şi 9.689 de alte categorii de urme (formă, materie, etc), fiind examinate 2.027 de materiale litigiu – comparaţie. Prin activităţi specifice, valorificând urmele ridicate cu ocazia cercetărilor la faţa locului, examinând documentele în litigiu sau obiectele corp – delict puse la dispoziţie pentru expertizare,  au fost realizate 114 identificări.

Totodată, au fost desfăşurate activităţi specifice faţă de persoanele urmărite, fiind depistate 67 de persoane pe numele cărora era emise mandate de executarea a pedepsei închisorii și 55 care posedau mandate europene de arestare, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău. De asemenea, alte 7 persoane care posedau mandate de arestare preventive au fost incarcerate de polițiști.

Pe linia armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, au fost desfășurate 285 de acțiuni și controale, în cadrul cărora au fost constatate 67 de infracţiuni, fiind aplicate 64 de sancțiuni contravenționale în valoare de 91.308 lei față de 59.101 lei în perioada similară a anului 2019.

În cadrul activităţilor preventive au fost identificate şi ridicate, în vederea confiscării, 79 de arme de foc, 1.466 de cartuşe de diferite calibre, 1.886 de kilograme de materii explozive și articole pirotehnice, 174 de kilograme de substanțe și produse chimice periculoase, 57 de kilograme de carne de vânat și 5 trofee de vânat.

În domeniul silvic, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, au fost desfășurate 49 de acțiuni și controale în fondul forestier, pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos și pe linia legalităţii transportului materialului lemnos. Au fost descoperite 345 de infracţiuni la regimul silvic și au fost aplicate 336 de contravenții la Legea nr. 171/2010, în valoare totală de 640.600 de lei.

De asemenea, s-a dispus confiscarea cantității de 3.494 de metri cubi material lemnos, în valoare totală de 1.025.826 de lei și indisponibilizarea a 4 atelaje hipo, precum și altor bunuri folosite la comiterea de infracțiuni sau contravenții.

În domeniul piscicol au fost organizate 103 controale pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilegale din domeniul piscicol, fiind constatate 28 de infracțiune prevăzute de legislația în vigoare.  De asemenea, s-a dispus confiscarea a 162 de plase de pescuit de tip monofilament, 14 plase de pescuit din fir textil, 9 unelte de pescuit și a 193 de kilograme de pește.

În ceea ce privește activitatea luptătorilor pentru acţiuni speciale, în perioada analizată, au fost asigurate 76 de misiuni de pază şi escortă, 30 de intervenţii rapide la evenimente, 32 de stări conflictuale aplanate, 102 percheziţii, 8 participări la măsuri de ordine cu ocazia manifestărilor sportive, culturale etc., 21 de mandate de aducere executate și 13 mandate de executare a pedepsei închisorii puse în aplicare.

Pe linie rutieră, prioritatea polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean rămâne prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, cât şi a consecinţelor acestora.

În ceea ce privește riscul rutier, în perioada analizată, pe raza judeţului Neamț, s-a înregistrat o scădere de – 15,48% a accidentelor de circulație, cât și a consecințelor acestora: – 13,5 % în rândul persoanelor decedate, – 41,8 % persoane rănite grav și – 32,1% persoane rănite ușor.

Prioritățile poliţiştilor nemțeni vizează îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţei stradale şi rutiere.

Rămâne, de asemenea, o prioritate asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă  şi destructurarea grupărilor infracţionale.

Totodată, polițiștii vor continua implementarea obiectivului și măsurilor stabilite în vederea prevenirii/limitării răspândirii noului coronavirus SARS-Cov-2 şi reducerii efectelor asupra populaţiei.

Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț va continua cooperarea cu structurile Ministerului Afacerilor Interne la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.

PUBLICITATE