IJJ Neamț: 124 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România

Astăzi, 1 septembrie a.c., se împlinesc 124 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România, moment de sărbătoare în care instituţia noastră rememorează înfăptuirea uneia dintre cele mai importante reforme organizaţionale din istoria sa, promulgarea Legii Jandarmeriei Rurale la 1 septembrie 1893 de către regele Carol I.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

S-a constituit astfel un corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară, care aveau rolul  de  a veghea la siguranţa publică a localităţilor, la menţinerea ordinii şi executarea legii, garantând totodată o circulaţie normală şi civilizată pe principalele căi de comunicaţii. Acest lucru s-a impus deoarece structurile anterioare nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nu corespundeau unui stat european modern. Vreme îndelungată, Jandarmeria Rurală a fost singura instituţie a statului care asigura respectarea legii şi ordinii într-un mediu ce se caracteriza prin dese frământări sociale.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ păstrează momente din frumoasa moştenire lăsată de predecesorii noştri, în fotodocumente şi fotografii ce reliefează istoria Jandarmeriei Rurale pe meleagurile nemţene.  Jandarmeria îsi începe activitatea în Neamţ începând cu anul 1893, fiind organizată pentru prima dată Compania de Jandarmi Neamţ. La nivelul anului 1908, în judeţ existau 10 secţii de jandarmi şi 57 de posturi, având un caracter preponderent îndreptat către zonele rurale.

Aşadar, se desprinde aprecierea că Arma ,,oamenilor de arme” are o bogată tradiţie militară şi reprezintă un tezaur de înţelepciune şi voinţă pe care viitorul nu are dreptul să-l refuze, fiecare jandarm având obligaţia să se implice în mod sincer în acţiunea de recuperare a tradiţiei, element fundamental în dăinuirea Jandarmeriei Române.

PUBLICITATE