UPDATE ora 14:00 – Iarna la Neamț. Drumuri restricționate. Localități fără curent – 8 ianuarie


UPDATE – ora 19:00 – Neamț – ora 19:00 – Nu sunt localități fără energie electrică. Un singur drum înzăpezit

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

UPDATE – ora 17:30 – Niciun drum din județul Neamț nu este afectat de înzăpeziri, conform hărții Ministerului Transporturilor.

UPDATE – ora 15:45 –  Vizibilitatea este redusă în judeţul Neamţ, pe DN2 şi DN15D (în zona Roman – Horia, spre judeţul Bacău)

COMUNICAT ora 14:00

Prefectul judetului, Niculina Dobrila, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) a condus sedinta extraordinara convocata pentru astazi, 8 ianuarie, avand ca tema gestionarea situatiilor aparute ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase produse pe teritoriul judetului Neamt.

Prefectul a prezentat o situatie sintetica e evolutiei efectelor generate de producerea fenomenelor meteorologice periculoase produse in ultimele 24 de ore si modul de gestionare a acestora.

Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a sedintei CJSU a fost oportunitatea suspendarii cursurilor şcolare în zilele de 09 şi 10 ianuarie 2017 în toate unităţile de învăţământ din judeţul Neamţ, in urma propunerii Inspectoratului Scolar, dupa consultarea  conducerilor tuturor unităților școlare, în cadrul  Consiliul de Administrație, la care au participat inclusiv reprezentanții sindicatelor.

De asemenea, în conformitate cu Dispoziția comună nr. I/1453/07.01.2017 privind aplicarea măsurilor  specifice gestionării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase ce pot apărea în contextul scăderii accentuate, s-a facut propunerea ca echipajele de Poliție Locală să desfășoare activități de patrulare în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost pentru  identificarea, preluarea și transportul acestora în spațiile special amenajate. Aceste activități vin în sprijinul acțiunilor similare pe care le execută echipajele ISU, IJJ, IJP și SAJ, de la începutul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase.

Aceste doua propuneri au fost discutate si aprobate printr-o hotarare a CJSU.

In ceea ce priveste efectele produse pe teritoriul judetului, conform ultimelor raportari  circulatia este restrictionata pe doua drumuri – DJ 207C (Ion Creangă-Valea Ursului) si DN15D (Gîdinţi-Crăieşti), iar referitor la alimentarea cu energie electrica a localitatilor – toate problemele au fost rezolvate.

 „ Ne-am intalnit astazi pentru a lua toate masurile necesare spre a tine sub control o eventuala evolutie nefavorabila a vremii. In ceea ce priveste scolile, in functie de evolutia vremii, peste doua zile vom decide daca se mai prelungeste perioada de suspendare a cursurilor scolare. In ceea ce priveste starea drumurilor, in prezent, se acționează pe toate sectoarele de drum național și județean. Din cauza cantitaților mari de zăpadă și a viscolului, în partea de est a județului situația impune măsuri susținute, astfel încât autofreza de la ISU Piatra Neamț a fost dirijată către unitatea Roman. Am solicitat administratorilor de drumuri dar si E-ON sa ne informeze, prin rapoarte actualizate permanent, asupra  situatiei din teren si mai ales asupra masurilor luate. Apreciez mobilizarea lucratorilor de la E-On care au reusit sa remedieze defectiunile,  orele  10, 00 si 14,00, astfel incat toti cei 4623  de consumatori afectati sunt acum alimentati cu energie electrica” a spus prefectul Niculina Dobrila.


COMUNICAT ora 10:00

Judetul Neamt se afla sub atenţionare meteorologică COD GALBEN valabilă pentru intervalul 07.01.2017 ora 10:00 – 08.01.2017 ora 22:00, prin care se prognozează ninsori cu depunere de strat nou de zăpadă şi viscol cu  vânt de 50-60km/h, pe arii restrânse 70km/h spulberând şi troienind zăpada şi o atenţionare meteorologică COD GALBEN pentru perioada 8- 9.01 în care se prognozează temperaturi între -25 şi -15 grade.

1

Fenomenele meteorologice manifestate pe teritoriu judetului au produs unele efecte  in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica.

Astfel, conform informaţiilor transmise de Dispeceratul DEDL Bacău în data de 08.01.2017 ora  06.00 erau 14 localităţi nealimentate cu energie electrică Poienile Oancei, Căuşeni, Stăniţa, Chicerea, Vlădnicele, Negreşti, Todireni, Ghidion, Veja, Miron Costin, Climeşti, Bogzeşti, Hociungi, Moldoveni (localitățile component a 6 unități administrative teritoriale Boghicea, Stăniţa, Moldoveni, Făurei, Bîra, Trifeşti). Se acţionează pentru remedierea defecţiunilor cu 6 echipe E-ON.

In ceea ce priveste fenomenul de zapor, pe râul Bistrița, situaţia se prezintă astfel:
– Coada lacului Izvorul Muntelui se află la cca 5 km de viaduct Poaina Largului şi este îngheţată;
– aval 5 km de la viaduct Poiana Largului până aval 800m pod Săvinesti, aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 și 4,5 m;
– din aval 800 m pod Savinesti în amonte râul prezintă gheaţă la maluri;
– temperatura aerului la PH Frumosu la ora 06:00 era de -140C;
Râul este monitorizat de personal din cadrul  ISU Neamţ şi S.G.A. Neamț.

Referitor la mentinerea viabilitatii drumurilor, Secţia Neamţ a CNADNRla ora raportării actiona cu 18 lucrători şi 18 utilaje, pe următoarele sectoare de drum naţional:
– DN 15       – 4 ATB cu RSP+ L
– DN 15B – 4 ATB cu RSP+ L
– DN 15C    – 2 ATB cu RSP+ L, 1 tractor
– DN 15D – 5 ATB cu RSP+ L, 1 tractor
– DN 15 G + DN 15F – 1 ATB cu RSP+ L
– DN 2          – 2 ATB cu RSP+ L

Starea părţii carosabile : porţiuni uscate şi umede tratate cu material antiderapant alternând cu porţiuni cu zăpadă frământată de 1-2 cm. Mai sunt precipitaţii slabe sub formă de ninsoare, iar ca fenomen special pe unele sectoare de drum este „ viscol la sol” (DN15 D). Temperaturile se situează între -10 şi -14°C

Utilajele SC DRUPO şi ale operatorilor care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene acţionează cu 32 lucrători şi 16 utilaje pe 29 de sectoare de drum județean.

Au fost probleme mai mari pe  drumul comunal DC 83 între Icuşeşti şi Băluşeşti , unde s-a  circulat pe un singur sens. Pe raza comunei Icuşeşti o ambulanta care trebuia sa transporte un copil cu febra a fost blocata pe drum dar prin interventia Detaşamentului de pompieri Roman si SC DRUPO, care s-au deplasat la fata locului  cu 2 subofiţeri  şi 1 autofreză, respectiv cu o freza copilul a ajuns la spital in timp util” a spus prefectul Niculina Dobrila

Pentru prevenirea decesului prin hipotermie, în centrele de cazare destinate persoanelor fără adăpost au fost cazate un număr de 48 de persoane, astfel:

–   25 persoane la centrul din municipiul Piatra Neamţ;

–   7 persoane la centrul din municipiul Roman;

–   11 persoane la centrul din oraşul Târgu Neamţ;

–   5 persoane la centrul din oraşul Roznov;

–   0 persoane la centrul din oraşul Bicaz

Toate persoanele care necesită dializă au ajuns la centrele specializate.

Avand in vedere prognoza meteo pe perioada urmatoare Inspectoratul Scolar a solicitat amanarea inceperii cursurilor. In acest sens am convocat membrii CJSU, pentru astazi, intr-o sedinta extraordinara pentru a aproba aceasta solicitare” a mai spus prefectul judetului.

D.M.B.
PUBLICITATE