Hidroelectrica: Peste 250 de tone de deseuri plutesc pe lacul Bicaz

Dupa viitura produsa in 30 iunie – 01 Iulie, apele mari ale raului Bistrita continua sa aduca importante cantitati de deseuri – in special plastic  si resturi vegetale, care se acumuleaza in zona Barajului Izvorul Muntelui sau raman in suspensie pe lac. Hidroelectrica estimeaza ca sunt de colectat cca. 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice si 10 tone de alte deseuri. Materiile poluante sunt raspandite pe o suprafata de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafata lacului) si se intreapta in mod natural catre frontul de retentie al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Hidroelectrica face, inca de la inceputul acestui an, eforturi sustinute si constante pentru ecologizarea luciului de apa si a cuvetei lacului Izvorul Muntelui. In plus fata de deseurile acumulate pe lac dupa ultima viitura, societatea a mai colectat, pe propria cheltuiala, incepand cu primavara acestui an 37 tone lemn, 15 tone PET-uri si 3 tone alte deseuri.

Poluarea din ultima perioada este una dintre cele mai grave, efortul financiar estimat de Hidroelectrica pentru ecologizare se ridica la suma de 861.000 lei fara TVA.

Inca de la inceputul anului am atras atentia tuturor autoritatilor competente asupra poluarii grave din zona raului Bistrita. Toate semnalele noastre de alarma au ramas insa fara ecou. Nimic nu s-a schimbat. Ceea ce face Hidroelectrica acum prin actiunile de ecologizare a lacului este sa indeparteze efectele poluarii. Cauza de fond ramane in continuare nerezolvata: turistii si riveranii continua sa lase gunoaie in locuri nepermise, in vreme ce autoritatile asista. Nimeni nu ia masurile ferme si normale care s-ar impune: nu se aplica amenzi celor cu adevarat vinovati de poluare, nu se amenajeaza locuri de picnic sau de petrecere a timpului liber, nu sunt colectate deseurile. Sunt lucruri simple. Hidroelectrica continua sa achite sume uriase pentru  poluarea de care nu este responsabila si, mai mult, este tinta presiunilor autoritatilor de mediu si locale. Ce se intampla cu respectarea principiului conform caruia poluatorul plateste? Dupa ultimele evenimente luam serios in calcul recuperarea prejudiciilor cauzate de poluare, in instanta, de la autoritati. Alaturi de sumele cheltuite pentru ecologizare, avem si pierderile de randament ale utilajelor, care se traduc, la randul lor in pierderi financiare.” – a declarat Bogdan Badea, Presedintele Directoratului Hidroelectrica.

Reamintim ca in data de 21.06.2018, Hidroelectrica a obtinut in instanta, anularea masurilor impuse de Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Neamt, prin Nota de constatare nr. 245/29.04.2016, respectiv:

  • indepartarea tuturor deseurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016;
  • igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Batca Doamnei, Vaduri si Pangarati.

Hidroelectrica a recurs la solutionarea pe cale juridica a divergentelor cu Institutia Prefectului Jud. Neamt si Garda Nationala de Mediu, dupa ce a primit de la Agentia pentru Protectia Mediului Neamt notificarea prealabila emiterii deciziei de suspendare a activitatii la punctul de lucru Baraj Izvorul Muntelui. In prezent riscul de oprire a activitatii a fost suspendat.

PUBLICITATE