Guvernul României a picat! Moțiunea de cenzură a fost votată în Parlament

Moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost dezbătută și votată astăzi în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 12:00.

Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis este nevoie de 234 de voturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Partidele care au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură PSD (157), USR (80) și AUR (43) au împreună 280 de voturi, cu 46 de voturi mai mult decât necesarul pentru a înlătura Guvernul.

PNL are în Parlament 134 de senatori și deputați (30 dintre aceștia sunt susținători ai fostului președinte PNL Ludovic Orban).

UDMR are 29 de parlamentari, iar Minoritățile – 18, în total 181 de voturi.

Numărătoarea televiziunilor centrale și ale partidelor, arăta că Guvernul a picat cu 281 de voturi, numărul fiind un record pentru căderea unui executiv, după Revoluție. (cel mai mare scor de până acum a fost la moțiunea anterioară, atunci când guvernul Orban a picat cu 261 de voturi „pentru”)

Formarea unui nou Guvern

Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Pentru numirea unui nou Guvern în funcție este nevoie tot de majoritatea a 234 de parlamentari.

PUBLICITATE