Guvernul Cioloș a decis să reducă la 0 bugetul pentru biserici în anul 2016

Proiectul de buget pentru 2016, prezentat de Ministerul Finanţelor, nu prevede niciun leu pentru construirea sau modernizarea lăcaşurilor de cult, deci implicit nici pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Bisericile primiseră, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, 148 de milioane de lei în 2014 şi 177 de milioane de lei în 2015 (peste 72 de milioane de euro în cei 2 ani), de la Guvernul condus de Victor Ponta. Proiectul de buget pe 2016 prevede cele mai mari creşteri pentru Apărare şi Interne, Educaţie şi Sănătate. Astfel, în 2016, Guvernul nu va mai finanța nici o construcție sau modernizare de biserică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, proiectul Catedralei Neamului va continua deoarece nu este finanțat doar din fonduri de la stat.

„Vorbim despre un proiect, un proiect nu înseamnă o lege finală. Este o veste care nu ne poate bucura, dar considerăm că construcţiile începute, inclusiv proiectul Catedralei naţionale va putea fi continuat, întrucât conform legii Catedralei din 2005, fondurile alocate pentru această importantă construcţie nu provin doar din partea statului, în primul rând sunt fonduri alocate de Biserică, alocate prin donaţiile credincioşilor şi în ultimul rând din partea instituţiilor statului. Proiectele aflate în derulare în acest moment în cadrul Patriarhiei Române nu vor stopate, cel mult procesul de edificare al lor va fi unul evident afectat, dar în niciun caz stopat,” a declarat Vasile Bănescu pentru Digi24.

 

PUBLICITATE