Greva din învăţământ, în a doua săptămână

Greva din învăţământ continuă şi astăzi, potrivit unui anunţ al sindicatelor, nemulţumite că guvernul a venit, ieri, cu aceeaşi ofertă ca şi până acum.

Este grevă de o săptămâna în Educație. De șapte zile peste 150.000 de profesori din România nu au mai intrat la sălile de curs și spun că vor continua greva atâta timp cât Guvernul nu răspunde cerințelor lor.

În weekend nu au avut loc noi negocieri, iar duminică, purtătorul de cuvânt al Guvernului le-a prezentat cadrelor didactice aceeași ofertă pe care acestea au respins-o deja.

Astfel, greva din Educaţie continuă şi luni, 29 mai, zi în care trebuie să înceapă înscrierile la examenul de Bacalaureat 2023.

În urma situației create, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest.

„După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută.

Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.

Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt,

Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ.

Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare:

  • Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
  • Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%;” – au transmis sinducaliștii

Reacţia sindicaliştilor din Educaţie vine după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a reluat aceeași propunere: prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice şi 1.000 de lei pentru personalul nedidactic.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, angajații din sistemul de învățământ vor primi în mod diferențiat următoarele sume:

  • 2.500 de lei, care reprezintă măsuri de susținere ce vor asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare pentru personalul didactic și didactic auxiliar.
  • Vor primi 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în luna octombrie. 1.000 de lei pentru personalul nedidactic – 500 de lei în iunie și 500 de lei în septembrie.
PUBLICITATE