George Lazăr, președinte PNL Neamț: „Lansăm proiectul «La Plăieși», care va pune Neamțul pe harta turismului cultural din Europa!”
„La Plăieși” este un proiect inovator, unic în Europa, menit să deschidă ușile lumii miedevale moldovenești, printr-un parc tematic de cercetare și aventură, care va simula, cu autenticitate, viața medievală, cu toate aspectele sale caracteristice. Inițiativa vine din partea primarului comunei Timișești, domnul Vasile Mărculeț și a domnului profesor universitar, Constantin Dram, alături de care îmi doresc să valorificăm o zonă cu foarte mult potențial a județului nostru.
Am început deja demersurile legale și administrative pentru a obține terenurile necesare, dar și pentru a identifica surse de finanțare pentru acest proiect de anvergură. Împreună cu domnul primar Mărculeț și cu domnul prof. Univ. Dram, am avut o întâlnire la Guvernul României, cu șeful cancelariei prim-ministrului, domnul Mircea Abrudean, căruia îi mulțumim pentru interesul și deschiderea pe care le-a arătat față de această inițiativă. Ulterior, am purtat o discuție asupra acestui proiect cu ministrul Antreprenoriatului și Turismului, domnul Daniel Cadariu, precum și cu reprezentanții ministerului. De asemenea, deschis în fața acestei propuneri s-a arătat și președintele Comisiei pentru Antreprenoriat și Turism, domnul senator Eugen Țapu-Nazare, cu care am dezbătut detaliile tehnice ale proiectului, la Senat.
Avându-l ca inițiator pe domnul profesor universitar Constantin Dram, acest proiect, îndrăzneț și generos totodată, propune trei axe de activitate ce pot influența definitoriu viața comunității, de la Timișești spre întreg arealul județului Neamț și apoi spre întreg estul românesc și european, de multe ori nedreptățit istoric.
Plasat pe un platou înconjurat de păduri, în preajma hergheliei de cai de la curtea domnească de la Timișești, aproape de apa Ozanei, având în față apa Moldovei, în spate Cetatea Neamțului și undeva peste dealuri locul de adâncă rezonanță a bătăliei de la Războieni-Valea Albă, Parcul Tematic de la Timișești este destinat să reproducă o realitate pierdută în timp și să trezească curiozități istorice, combinate cu spiritul de aventură. Întreg ansamblul este izolat și scos din incidența timpului contemporan (prin natură și un gard înalt de 6 metri), propunând trecerea totală din secolul XXI către anul 1400.
Prima componentă majoră propune un mod complex de abordare a turismului cultural, edificând un întreg sat medieval, cu locuințe tip bordei, casă moldovenească tradițională și case lacustre, cu trimiteri și spre case din zone istorice românești, cu bisericuța de altădată, cu toate meșteșugurile de atunci. Turiștii vor putea locui aici cîteva zile, trăind efectiv (îmbrăcăminte, activități, alimentație etc.) după rigorile vieții de altă dată.
A două axă se va desfășura în prelungirea satului medieval și va fi un uriaș parc tematic medieval destinat publicului larg, care va putea participa la jocuri tematice, elemente de ocultism, scene de vânătoare, lupte, război, oferite prin programe ingenioase (figurație sau asistență tehnologică), să meargă la hanuri și să participe la evenimente specifice perioadei medievale.
Aici se va desfășura, anual, Festivalul Est European al Sânzâienelor, care va recrea fascinația de altă dată pentru iele, naiade, rusalce, vrăjitoare, știme, superstiții și tot ce ține de o cultură aproape uitată. A treia axă vizează cercetarea științifică, în acest sens colaborând mari universități ale lumii, care vor găsi aici un campus inedit destinat masteranzilor și doctoranzilor interesați de medievistică și vor putea descoperi și înțelege corect ce reprezintă Estul european.
Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești: „Consider acest proiect o oportunitate pe care județul nostru nu trebuie să o rateze. Îmi doresc, pentru întreg arealul județului Neamț, ca acest loc „rupt din timp”, care va remodela turismul românesc, să fie construit aici, la noi, în Neamț, pentru a pune în valoare tot ce această zonă are de oferit!”
Suntem, din punct de vedere turistic, binecuvântați cu resurse naturale, precum și istorice cu adevărat deosebite. Zona Neamțului oferă un orizont natural cu peisaje montane spectaculoase. Axa care pornește de la Piatra-Neamț-oraș turistic, continuă cu lacul de acumulare și barajul Bicaz, masivul Ceahlău și zona muntoasă până la Borca cu zone destinate sporturilor de iarnă, iar mai apoi cu cea mai impresionantă salbă de lăcașuri de cult, mânăstirile Moldovei, care păstreză spiritualitatea a decenii de creștinism și tradiție, cu semeața Cetate a Neamțului, ținutul poveștilor lui Creangă cu Ozana cea frumos curgătoare, iată un potențial turistic care trebuie intens promovat și care merită să devină atât un refugiu pentru cei însetați de frumos, cât și o sursă îndestulătoare de cunoaștere, divertisment și conexiune cu trecutul. Avem nevoie de acest deosebit parc, care să încununeze bogățiile Neamțului și să stimuleze turismul nu numai la nivel local, cât și la nivel național și voi susține, prin demersuri active, acest proiect de o importantă valoare.
Președinte PNL Neamț, George Lazăr