George Lazăr, PNL Neamț: „Îi încurajez pe toți cei interesați să facă propuneri la legile educației, care se află în consultare publică”

Ministrul Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, a anunțat lansarea în consultare publică a două legi importante ale educației: Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior. – anunță președintele PNL Neamț, George Lazăr

Cele două proiecte de lege respectă principiile enunțate în programul ”România educată”, prin care sistemul de educație va fi reformat radical și la care au contribuit peste 10.000 de specialiști; profesori, elevi, studenți, părinți, ONG-uri, reprezentanți ai mediului asociativ. Proiectele pot fi consultate integral pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Acestea pot fi îmbunătățite inclusiv prin propunerile tuturor celor care doresc să se implice, și care pot fi trimise până la data de 24 august, la adresa de email [email protected].

„Îi încurajez pe toți cei interesați să facă propuneri, sugestii și să aibă convingerea că acestea vor fi analizate cu toată responsabilitate. Partidul Național Liberal rămâne un promotor și susținător al educației, al performanței în educație, dar și al dialogului și consultării tuturor celor implicați, astfel încât atât de așteptata reformă în educație să devină realitate.

De asemenea, în luna septembrie, cu toate modificările propuse proiectele vor intra în dezbatere parlamentară și, ulterior, vor ajunge la promulgare, la președintele Klauss Iohannis.

Începând cu anul școlar 2023-2024, toate reformele propuse prin cele două legi vor intra în vigoare.

Un aspect extrem de important care se propune prin cele două proiecte de lege este creșterea finanțării întregului sistem, creștere asumată de Guvernul condus de PNL, care va crește considerabil în fiecare an, până în 2027.

Premierul liberal Nicolae Ciucă a avizat favorabil cele două proiecte de lege, inclusiv majorarea alocărilor bugetare, și și-a dat acceptul pentru ca acestea să intre în consultare publică.” – spune George Lazăr

Pentru învățământul preuniversitar, unele dintre cele mai importante noutăți propuse constau în organizarea de către licee și colegii a propriilor examene de admitere, mediile din gimnaziu nu vor mai conta la admiterea în liceu, salariile profesorilor debutanți vor fi majorate cu 43%, va exista posibilitatea de a fi profesor titular fără o normă de 18 ore, notelele la profilele Arte și Educație fizică și sport vor fi eliminate, iar cuantumul burselor acordate elevilor va fi majorat.

„Reiterez îndemnul adresat tuturor celor interesați să consulte cele două proiecte de lege și să facă propuneri, sugestii, observații până pe 24 august.

Este nevoie de o reală reformă în educație, iar aceasta poate fi realizată doar prin implicare.” – a mai transmis președintele PNL Neamț

PUBLICITATE