Uniunea Europeană acordă fonduri nerambursabile în valoare de 6,5 miliarde de euro pentru antreprenorii români, anunță președintele PNL Neamț, George Lazăr.
Aceste fonduri vor fi accesibile din această toamnă și vor putea fi investite în proiecte din diverse domenii, cum ar fi agricultura, energia verde, reciclarea, industria alimentară sau producția de materiale de construcții.
„România traversează o etapă extrem de ofertantă în ceea ce priveşte dezvoltarea mediului de afaceri, iar ca liberal, nu pot decât să mă bucur că antreprenorii din județul Neamț şi din întreaga țară vor primi un sprijin substanțial în dezvoltarea afacerilor acestora.” – a declarat George Lazăr
Printre cele mai importante programe de finanțare disponibile în a doua parte a acestui an se numără:
- Planul Național Strategic 2023 – 2027 – Investiții în agricultură: Bugetul alocat este de 1,7 miliarde de euro și este acordat prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția Națională de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Principalele direcții de finanțare vizează modernizarea/înființarea infrastructurii de irigații, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, investiții în sectorul zootehnic, investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole și în exploatațiile pomicole, achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, investiții în fermele de mici dimensiuni și investiții în sectorul legume și/sau cartofi.
- Fondul pentru Modernizare – Programul 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea energiei: Bugetul total este de 1,575 miliarde de euro și se acordă prin Ministerul Energiei/Ministerul Agriculturii. Solicitanții eligibili pot beneficia de granturi pentru autoconsum, producție de energie și energie verde în domeniul agriculturii. Solicitanții trebuie să se încadreze în categoria de start-up, IMM sau întreprinderi mari. Lansarea apelurilor se va face în perioada septembrie – octombrie 2023.
- Programele Regionale 2021-2027 – Finanțare investiții IMM: Bugetul alocat este de aproximativ 800 de milioane de euro și se acordă prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Finanțarea va fi cuprinsă între 20.000 euro și 3 milioane de euro, cu o contribuție proprie de minimum 10%. Solicitanții eligibili trebuie să fie microîntreprinderi sau IMM. Cheltuielile eligibile includ construirea spațiilor, achiziția de echipamente, software etc. Beneficiile urmărite sunt dezvoltarea și modernizarea tehnologică a IMM-urilor, creșterea IMM-urilor dinamice cu orientare spre sectoarele de specializare inteligentă, creșterea investițiilor productive în IMM-uri și creșterea capacităților tehnologice. Lansarea apelului va avea loc în septembrie 2023.
- Managementul deșeurilor – Reciclare – (PNRR): Bugetul alocat este de 286 de milioane de euro și va fi acordat prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Finanțarea va fi cuprinsă între 500.000 și maximum 8,4 milioane de euro/proiect. Solicitanții eligibili sunt IMM-urile și întreprinderile mari cu activități în domeniul reciclării și tratării deșeurilor. Lansarea apelului va avea loc în trimestrul al treilea din 2023.
- INVESTALIM – Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare: Bugetul alocat va fi de 150 de milioane de euro în 2023, iar bugetul total pentru schema multianuală este de 600 de milioane de euro. Finanțarea va porni de la minimum 500.000 de euro cu o cerere de cofinanțare de minimum 25%. Domeniile eligibile includ industria alimentară, procesare, panificație, și sunt adresate start-up-urilor, IMM-urilor și întreprinderilor mari. Lansarea apelului va avea loc în septembrie 2023.
- PNRR – Granturi pentru dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate: Bugetul alocat este de 150 de milioane de euro, iar autoritatea responsabilă este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Finanțarea va fi cuprinsă între 500.000 de euro și 3 milioane de euro/proiect, iar solicitanții eligibili includ microîntreprinderi, IMM-uri și societăți cooperative care deservesc interesele membrilor prin investiții în tehnologii digitale. Domeniile vizate includ industria alimentară, industria prelucrătoare, construcții, industria auto, transport și distribuție, servicii adresate populației, turism și alte domenii eligibile. Lansarea apelului se va face în august 2023.
- CONSTRUCT PLUS – Ajutoare de stat pentru industria materialelor de construcții: Bugetul alocat pentru 2023 este de 149 de milioane de euro, iar bugetul total pentru schema multianuală este de 590 de milioane de euro. Fondurile vor fi acordate prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Finanțarea poate ajunge la maxim 75% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 50 de milioane de euro pentru investițiile localizate în mediul urban și maxim 85% dacă investiția este localizată în mediul rural. Solicitanții eligibili includ start-up-uri, microîntreprinderi, IMM-uri și întreprinderi mari. Lansarea apelului se va face în perioada septembrie – octombrie 2023.
- Programul Dezvoltare Durabilă – Îmbunătățirea eficienței energetice: Bugetul alocat este de 135 de milioane de euro și se va acorda prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Solicitanții eligibili sunt IMM-urile, întreprinderile mari și societățile comerciale din industrie, cu consumuri de peste 1.000 tep/an. Cheltuielile eligibile includ eficientizarea proceselor tehnologice și realizarea unor economii de energie la nivel de întreprindere prin înlocuirea echipamentelor, retehnologizare/modernizare, monitorizare și optimizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici, precum și utilizarea energiei produse din surse regenerabile. Lansarea apelului este estimată pentru trimestrul al treilea din 2023.
Președintele PNL Neamț încurajează oamenii de afaceri din județ, indiferent de experiența lor în domeniu, să acceseze fondurile europene disponibile pentru a-și dezvolta potențialul afacerilor.
„Partidul Național Liberal se angajează să rămână un partener stabil al mediului privat și să susțină activ antreprenorii prin programe de finanțare guvernamentale și prioritizarea investițiilor în acest domeniu la nivel european.” – a mai transmis George Lazăr