[FOTO] Neamț: Muniţie neexplodată din al Doilea Război Mondial, găsită în Brusturi și Păstrăveni

Misiune de asanare muniție neexplodată în pădurea din satul Poiana, comuna Brusturi

Vineri, 28.09.2018, la ora 13:45, Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre faptul că, în pădurea din satul Poiana, comuna Brusturi, a fost descoperită muniţie neexplodată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care a ridicat o lovitură de aruncător cal. 60 mm provenită din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii. Muniția a fost descoperită de un bărbat, în vârstă de 21 de ani, cu ajutorul unui detector de metale

Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 1500 metri pătrați şi a mai descoperit o lovitură de aruncător cal. 60 mm, o lovitură de aruncător cal. 50 mm şi cinci cartuşe cal. 7.62 mm provenite din Al Doilea Război Mondial.

Misiune de asanare muniție neexplodată în satul Lunca Moldovei, comuna Păstrăveni

Duminică, 30.09.2018, la ora 13:34, Dispeceratul integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre faptul că, un bărbat de 33 de ani a descoperit mai multe elemente de muniţie neexplodate în albia râului Moldova, pe raza satului Lunca Moldovei, comuna Păstrăveni.

La locul intervenției s-a deplasat echipa pirotehnică cu o autospecială pentru intervenții pirotehnice, care a ridicat cinci lovituri acuplte de artilerie cal. 75 mm, provenite din Al Doilea Război Mondial, în vederea depozitării şi, ulterior, a distrugerii.

Echipa pirotehnică a verificat zona cu detectorul de metale pe o suprafaţă de 300 metri pătrați şi a mai descoperit o lovitură acupltă de artilerie cal. 75 mm, provenită tot din Al Doilea Război Mondial.

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

a) să anunţe de urgenţă prin SNUAU 112 despre descoperirea de muniţii neexplodate;

b) să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite;

c) să nu dezmembreze sau să predea muniţii neexplodate la operatorii economici care au ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice;

d) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor dispozitive;

e) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;

f) să nu aprindă focul în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;

PUBLICITATE