[FOTO] Neamț: Femeie de 80 de ani, la un pas de moarte după ce a fost suprinsă de furtună pe Ceahlău

O femeie de 80 de ani, din județul Neamț, a fost salvată de echipajele Salvamont Neamț după ce a fost surprinsă de o furtună, iar din cauza epuizării, a frigului și a afecțiunilor cardiace a intrat în criză. Incidentul a avut loc miercuri, 27 iunie, în zona cabanei Fântânele (la cota 1200).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

In jurul orei 17:30 o batrana de 80 de ani din zona Ceahlau-Bistricioara suna la 112 anuntand ca are o criza cardiaca, undeva in zona Cabanei Fantanele la cota 1200. Apelul a fost transferat in dispeceratul nostru si dupa evaluarea situatiei in urma convorbirii cu victima, ne-am dat seama ca suntem in fata unui caz grav care necesita o actiune extram de rapida.

Victima, la o varsta foarte avansata, cardiaca si echipata foarte precar pentru cele 7-8 grade si umiditatea de 90%, dadea semne de epuizare avansata si usor dar sigur ceda termic intrand in hipotermie. Conditiile meteo, foarte proaste, feceau inutila si periculoasa accesul cu autoutilitarele de interventie. Echipa de interventie a parcurs insa distanta pana la victima intr-un timp record, depasindu-si limitete fizice si psihice.

Au gasit victima cazuta linga un brad, inerta, fara capacitatea de a comunica. Primul ajutor acordat si mai ales aplicarea patch-urilor termice speciale au facut din nou minuni si dupa cateva minute de reabilitare termica, batrana a inceput sa-si revina. A fost apoi transportata pe UT 2000 pana la Baza Salvamont Durau de unde a preluat-o echipajul SMURD trimis de ISU Neamt. 

A povestit ca a intentionat sa urce la schitul din varful muntelui dar a fost surprinsa de furtuna si a avut inspiratia sa se intoarca in ultimul moment. Din cauza epuizarii, a frigului si a afectiunilor cardiace, a intrat in criza dar a avut medicamente la ea. Cu ultimele puteri a sunat la 112. A mai putut raspunde la cateva apeluri ale dispeceratului salvamont. A reusit insa sa dea o localizare perfecta a locului unde se afla si pe urma s-a prabusit linga un brad si n-a mai stiut nimic.

Interventia echipei de salvare montana s-a finalizat la ora 19. – informează Salvamont Neamț

 

PUBLICITATE