Fost director al unei școli din Neamț, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Doru Lozincă, fost director al Grupului școlar „Ion Ionescu de la Brad” din comuna Horia, județul Neamț, a fost trimis în judecată vineri (23 iunie 2017) de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

LOZINCĂ DORU, la data faptelor director al Grupului Școlar „Ion Ionescu de la Brad”, din comuna Horia, jud. Neamț, cu privire la săvârșirea infracțiunilor:
– schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
– tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

CIUBOTARU LIVIU IULIAN, la data faptelor responsabil proiect, cu privire la săvârșirea infracțiunilor:
– complicitate la infracțiunea de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene,
– complicitate la tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 22 octombrie 2010, între Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Grupul Școlar Agricol „Ion Ionescu de la Brad”, reprezentat de Lozincă Doru, a fost încheiat contractul de finanțare privind proiectul „Mobilitate – Leonardo da Vinci” cu tema „Dezvoltarea și diversificarea competențelor profesionale a tinerilor, pentru dezvoltarea durabilă a economiei din zona rurală”, cu o valoare totală eligibilă a proiectului de 194.408 euro, din care avansul a fost prevăzut la 80% (155.526,40 euro).
Proiectul a fost prevăzut să se desfășoare în perioada 27.10.2010 – 18.11.2011, la final beneficiarul urmând să prezinte un „Raport final” (considerat cererea de plată a soldului) în termen de 60 de zile calendaristice.
În acest context, inculpatul Lozincă Doru, beneficiind și de ajutorul celuilalt inculpat, în loc să folosească avansul de 155.526,40 euro pentru asigurarea cheltuielilor necesare formării/dezvoltării profesionale a unui grup țintă constituit din elevi ai liceului pe care-l conducea (ce ar fi trebuit să fie selectați în baza unor criterii expres prevăzute – specializare, cunoștințe lingvistice), a utilizat banii contrar acestei destinații, în condițiile în care nu a avut loc o selecție propriu-zisă a participanților și nu s-a efectuat pregătirea lingvistică, pedagogică și culturală conform prevederilor contractului de finanțare.
Mai mult, o parte din cheltuielile prezentate de beneficiar (cu referire la pregătirea profesională din România și Franța și cheltuielile de masă) nu sunt reale, sumele avansate în acest scop fiind însușite de managerul de proiect sau de formatorii desemnați pentru pregătirea participanților.
În aceste condiții, în vederea obținerii restului de bani, în cuantum de 33.104,41 euro, inculpatul Lozincă Doru a întocmit două „Rapoarte finale” (din care unul la solicitarea expresă a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Grupul Școlar), care au la bază mai multe înscrisuri ce conțin date false sau inexacte.
Această sumă de bani nu a mai fost aprobată de Autoritatea Contractantă, având în vedere cele menționate mai sus.

Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 147.402,78 euro la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamț.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

(Comunicat DNA)

PUBLICITATE