Foarte mulți români își sărbătoresc astăzi, 26 august, onomastica

Creştinii-ortodocşi sărbătoresc astăzi doi sfinţi ale căror nume este purtat de foarte mulţi români. Conform calendarului creștin-ortodox, pe 26 august îi sărbătorim pe Sfinții Adrian și Natalia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Sfinții Adrian și Natalia, soț și soție, au trait în Nicomidia, în vremea împaratului Maximian. Adrian era pagân și pretor al Nicomidiei, iar Natalia era creștină. În timpul unei persecuții, văzând curajul și blândețea a 23 de bărbați creștini, Adrian, un tânăr de 28 de ani, a ales să devină creștin.

Împăratul a poruncit ca toţi cei care cred în Hristos să fie prinşi şi chinuiţi. Doar 23 de creştini au fost prinşi atunci şi judecaţi. În timpul judecăţii, Adrian, un bărbat cinstit din Nicomidia, care ţinea obiceiul păgân, i-a întrebat de ce suferă atâta. Creştinii i-au răspuns că suferă pentru a primi bunătăţile cele pregătite de Dumnezeu. Adrian a declarat atunci că vrea şi el să moară împreună cu ei. Soţia lui, Natalia, la început s-a îngrijorat pentru întemniţare, dar aflând motivul, s-a îmbrăcat în haină luminată şi a mers la soţul ei, în temniţă, bucurându-se pentru alegerea pe care o făcuse. În seara dinaintea judecăţii, Adrian a mers la soţia sa, ca să-i spună de sfârşitul lui, însă Natalia nu l-a primit în casă, gândind că a fugit de mucenicie. Aflând însă vestea muceniciei, ea a mers la temniţă şi îi îmbărbăta pe toţi cei care sufereau pentru Hristos. Adrian a fost chinuit şi i s-au tăiat mâinile şi picioarele, apoi a murit, zdrobindu-i-se fluierele picioarelor. Moaştele sfinţilor au fost duse la Arghiropolis, unde şi-a dat sufletul şi Natalia, cu moarte mucenicească fără sânge. – notează ziarullumina.ro

PUBLICITATE