Florin Piersic împlineşte, astăzi, 84 de ani

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi actori ai României, împlineşte, astăzi, vârsta de 84 de ani. 

Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

A debutat pe scenă, la Piatra-Neamț, în 1958, în piesa „Vicleniile lui Scapin” de Moliere.

Un an mai târziu Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București.

De-a lungul anilor, a interpretat zeci de roluri pe scena Naţionalului bucureştean, în piese ca „Act veneţian”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Gaiţele”, „Idiotul”, „Logodnicele aterizează la Paris”, „Cartea lui Ioviţă”

Celebritatea şi popularitatea au venit nu doar din rolurile de pe scenă, ci şi din cele de pe marele sau micul ecran, el având o bogată activitate în cinematografie, unde a jucat în peste 55 de filme.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci – Anghel Şaptecai sau Grigore Pintea, dar rolul cel mai cunoscut şi îndrăgit, cu care aproape s-a confundat în conştiinţa publicului, este Mărgelatu din seria filmelor regizate de Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis.

De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de ”Cetăţean de Onoare” al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

La 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler, iar în ianuarie 2016 a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer.

Tot în 2016, Florin Piersic a primit Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul celei de-a zecea ediţii a Galei Premiilor Gopo.

PUBLICITATE