Firmele abonate la banul public din vremea lui Chitic continuă și în mandatul lui Carabelea

În urmă cu un an, Andrei Carabelea străbătea municipiul Piatra-Neamț de la un capăt la altul și acuza, prin intermediul unor clipuri video, lucrările de mântuială făcute de fostul primar Dragoș Chitic cu firmele „de casă”, spunând că dacă va fi ales, Carabelea va avea grijă ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

Iată că noul primar Carabelea moștenește nu doar un oraș plin de gropi, insalubru și cu lucruri făcute anapoda de predecesorul său, ci și firmele de casă din perioada 2016-2020, abonate la banul public, care au jumulit bugetul local de vreo 8 milioane de euro (vezi aici).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Între timp, patronii respectivelor firme au făcut ”pasul” către PNL, unii din ei chiar implicându-se în campania electorală. Mai exact, la făcut majorități în Consiliile locale din județ.

Spre exemplu, în ultima perioadă, câteva licitații pentru lucrări în ștrandul municipal și in cartileul Văleni au fost câștigate de SC Total Invest Plus SRL și SC Invest Plus SRL.

Menționăm că unele din firmele abonate la bugetul orașului fac deja obiectul unor cercetări penale ale Poliției Economice și DNA pentru lucrări efectuate în perioada 2016-2020.

Cele două firme ”de casă” au primit lucările prin sistemul de achiziții publice, folosindu-se aceeași ”tehnică” din anii trecuți, după cum urmează: 

  • pe 31 mai, la ora 13:21, primăria publică anunțul, iar două ore mai târziu, la ora 16:09, SC Invest Plus SRL ofertează deja cu prețul de 366.867 Lei (TVA inclus) pentru ”Proiectare şi execuţie “Modernizare strada Ion Sergentu – extindere reţea apă.” Când a avut timp societatea, în 2 ore să vadă condițiile din teren și să-și facă o situație de lucrări pentru acea investiție și mai apoi documentația de participare la licitație, rămâne o enigmă.

  • pe 2 iulie, la ora 10:51, primăria pubică anunțul, iar la jumătate de oră, la 11:23, SC Total Invest Plus SRL ofertează cu prețul de 520.413 Lei (TVA inclus) pentru ”Reparaţii canal colectare ape pluviale din Ştrand”. Deci societatea a reușit în doar 30 de minute să meargă în teren, să identifice lucările de investiții și să facă documentația de participare la licitație. Super!

Sigur că fără un ”ajutor” susținut din interiorul primăriei, este greu de crezut că unele firme pot să câștige licitații atât de rapid. Cât despre un personaj care se ocupă de tot felul de ”Potlogării” de ani buni, de la Serviciul Investiții din primărie, într-un episod viitor.

În fond, nimeni nu are nimic împotrivă ca aceste firme abonate la banul public să presteze în continuare. Dar nu putem să nu remarcăm cu câtă seninătate primarul Carabelea face apel public la mediul de afaceri din oraș să participe la licitațiile scoase de primărie, doar că de câștigat, le câștigă tot cine trebuie…

Să înțelegem așadar că #NouaPiatra a lui Carabelea continuă să lucreze cu aceleași firme abonate la banul public de pe vremea fostei conduceri, când, spre exemplu, un dispenser cu dezinfectant montat in scările blocurilor care costa 18 lei, a fost achizitionat de primăria Piatra-Neamț cu 240 lei.

PUBLICITATE