Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre”, în acest weekend la Piatra-Neamț

FESTIVALUL DE ARTĂ POPULARĂ „Lada cu zestre”
Ediția a XVI-a, 27-29 mai 2022
Piatra-Neamț, Parcul Tineretului

În calendarul anual al manifestărilor de profil, „Târgul de la Piatra”, așa cum îi spun  meșterii populari, este un reper important, pregătit îndelung.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din 2006, aici se reunesc creatori ai  artei populare din cele mai diverse domenii: industrie casnică, prelucrarea lemnului, olărit,  încondeiat ouă, împletituri, podoabe. De-a lungul timpului s-au legat prietenii între participanți,  între aceștia și public, festivalul fiind așteptat de iubitorii artei populare din Piatra-Neamț. 

Această nouă ediție aduce în atenția publicului invitați care revin cu drag, dar și nume noi care ne onorează cu prezența. Ștefan Mischiu face parte dintre olarii renumiți care au contribuit  la introducerea ceramicii de Horezu în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO în 2012.  Reprezentant (alături de alte familii precum Bâscu și Iorga prezente în edițiile anterioare) al  vestitului centru de olărit din Oltenia, meșterul popular este un demn urmaș care duce mai  departe ceramica cu influență orientală, renăscută în epoca brâncovenească, ușor recognoscibilă  prin frumusețea decorului, emblemă fiind cocoșul. Năzdrăvana pasăre considerată un simbol  solar vestește destrămarea întunericului, măsoară timpul, reprezintă reînvierea și nemurirea 

sufletului. Alte motive întâlnite pe ceramica de Horezu sunt pomul vieții, șarpele, stelele, spirala,  soarele, coada de păun, spicul. 

Din alt colț de țară, de la Oradea, vine Francisc Egyed, un artist care realizează și cântă  la vechi instrumente. Cu tulnicul, toba, drâmba, țitera, poate purta ascultătorul într-o veche lume  a sunetelor pline de mesaje sau a unei muzici tihnite. 

Îndrăgostit de Piatra-Neamț, Alexandru Rotar din Mureș revine cu drag la festival.  Meșter cunoscut în toată țara, provenit dintr-o familie de sticlari, lucrează de aproape jumătate de  secol. În mâinile sale, cu îndemânare și talent, focul transformă sticla într-o gamă variată de  obiecte, de la recipiente la bijuterii fine. Piesele sale au fost vândute în numeroase țări din  Europa și în America. Dincolo de regretul că (încă) nu are cui transmite tradiția, e mulțumirea că,  la fiecare apariție public, este înconjurat de copii și adulți care admiră fascinantele transformări  ale sticlei. 

Rozica Măldărășeanu de la Vălenii de Munte, Prahova, și-a făcut mulți prieteni la  Piatra-Neamț, concitadinii noștri apreciind covoarele lucrate tradițional ori tapiseriile cu motive  vechi sau inspirate din diverse opere de artă. Povestea din spatele fiecărei țesături este spusă cu  talent de iscusita doamnă, totdeauna îmbrăcată în portul popular al zonei din care provine.

Ca de obicei, cei mai mulți meșteri sunt din Moldova, Neamțul fiind foarte bine  reprezentat. Ion Albu din Timișești este singurul meșter din județ care a primit titlul onorific de  Tezaur Uman Viu. Recunoscut de comunitatea locală, dar și la nivel național ca purtător,  păstrător și creator de patrimoniu imaterial, este un important transmițător al culturii tradiționale.  Urmaș al creatorului de măști Neculai Popa din Târpești, Ion Albu și-a dezvoltat propria  identitate artistică. A creat măști pentru ansamblul „Așa-i datina la noi” pe care îl conduce din  1978, pentru diverse entități culturale și persoane fizice, a expus la muzee.  

Fiecare din cei peste 50 de meșteri participanți la festival are o biografie bogată, o  poveste despre viața sa și dragostea pentru arta populară, despre simbolurile ancestrale care au  străbătut timpul și sunt, și acum, incizate în lemn, cusute pe cămăși, țesute în covoare sau pictate  pe ceramică, despre simboluri și teme creștine.  

Festivalul este completat de o lansare de carte, Marcel Lutic, Timpul sacru.  Sărbătorile de altădată, editura Vasiliana ’98, Iași, 2022, care va avea loc vineri, 27 mai, ora  17.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț. O incursiune într-o lume care se orienta și după alte  calendare, sărbători, ritualuri, superstiții care s-au pierdut sau se mai păstrează încă. Această a  treia ediție a lucrării, revizuită și adăugită, va fi prezentată de scriitorul Adrian G. Romila,  important prozator al generației tinere și subtil cunoscător al creației folclorice, doctor în  antropologie culturală, critic literar. 

Sâmbătă, 28 mai, în cadrul acestei ediții, va avea loc Adunarea generală a Asociației  Meșterilor Populari din Moldova. 

Pentru iubitorii festivalului se organizează un photocorner și o tombolă cu premii  constând în obiecte de artă populară. Ca în fiecare an, un meșter popular va primi Premiul  „Neculai Popa”, o recunoaștere a valorii creației artistice. 

Festivalul de Artă Populară „Lada cu zestre” este un eveniment organizat de Muzeul de Etnografie  Piatra-Neamț. Acesta face parte din Complexul Muzeal Național Neamț, instituție de importanță națională, care  își aduce contribuția la dezvoltarea și consolidarea identității locale și regionale.  

Asociația Meșterilor Populari din Moldova a fost înfiinţată oficial la Iaşi, pe 4 martie 2004, ca urmare a  interesului manifestat de meşterii populari din Moldova pentru păstrarea şi valorificarea meşteşugurilor  tradiționale, a celor artistice în primul rând. După aproape două decenii de activitate, AMPM are circa 120 de  membri din întreaga ţară şi din Basarabia, cei mai mulţi reprezentând cu pasiune următoarele domenii:  prelucrarea lemnului, încondeierea ouălor, împletituri, industrie casnică (port popular și textile), ceramică ș.a. Criteriile de acceptare în asociaţie vizează, în special, păstrarea, cu prioritate, a spiritului artei populare.

PUBLICITATE