Fenomenul „copiii care fac copii” la Neamț: 74 de mame sub 16 ani, 7 bebeluși părăsiți în spitale

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț a luat în evidență în primul semestru al acestui an 81 de nou-născuți considerați în situații de risc, risc motivat fie de vârsta mamelor, fie de condițiile economico-sociale precare ale părinților.

Din totalul celor 81 de cazuri semnalate de unitățile sanitare din județ, 74 dintre nou-născuți aveau mame minore, 14 dintre acestea având vârste mai mici de 16 ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Toate aceste tinere mame au fost consiliate psihologic de specialiștii DGASPC astfel încât să își poată asuma noul statut și să treacă cu bine peste dificultățile inerente perioadei de început a maternității.

De consiliere psihologică au beneficiat și 19 membri ai familiilor mamelor minore, scopul acestor activități fiind de a încuraja rudele să ofere tot sprijinul necesar tinerelor mame.

Pe parcursul primelor 6 luni o singură mamă minoră și-a părăsit copilul în maternitate, restul asumându-și creșterea și îngrijirea copiilor cu sprijinul familiei.

Din cei 81 de bebeluși luați în evidență, 7 au fost părăsiți în spitale, unul având mama minoră iar restul având mame majore.

Pentru cei 7 nou-născuți s-au făcut demersuri în vederea integrării în familia biologică sau extinsă însă, din păcate, doar pentru 2 nou-născuți s-a reușit acest lucru.

Ceilalți cinci au ajuns în sistemul de protecție, în cazul lor instituindu-se o măsură de protecție. 

Restul copiilor considerați în situații de risc au fost luați în familie iar mamele, în ciuda vârstei fragede, și-au asumat creșterea bebelușilor, de cele mai multe ori având și sprijinul familiilor extinse. 

În ultimii ani, în județul Neamț numărul mamelor minore pare a fi în ușoară scădere, rămânând însă destul de ridicat. 

Număr mame minore în județul Neamț pe ani:

  • 2019 – 124 de cazuri
  • 2018 – 126 de cazuri 
  • 2017 – 139 de cazuri
  • 2016 – 146 de cazuri
PUBLICITATE