Favoruri sexuale și mese la restaurante pentru permisul de conducere


Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Brașov au efectuat ieri cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2016.

În cursul zilei de 08 iunie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, procurorii au efectuat percheziții domiciliare în 11 locații situate în județele Covasna și Neamț, dintre care două reprezintă sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

Conform unui comunicat DNA, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08.06.2016, a inculpaților:

F. I. C., comisar de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Neamț, în prezent detașat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită (2 fapte),
– complicitate la luare de mită (3 fapte),

A. C. A., agent principal de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, în prezent delegat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită (14 fapte),
– folosire abuzivă a funcției în scop sexual,

K. G., instructor auto, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 16 ianuarie -28 aprilie 2016, inculpații F. I. C. și A. C. A., având atribuții pe linia de examinare a persoanelor la proba teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere, atât singuri cât și împreună, au pretins și primit de la diferiți candidați sume de bani cuprinse între 100 lei – 1.000 euro și alte foloase necuvenite (ex. mese la restaurante).
În același context, în perioada 7 martie 2016-20 aprilie 2016, inculpatul A. C. A., în aceeași calitate de examinator, a obținut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea.
Sumele de bani au fost remise celor doi inculpați atât personal cât și prin intermediari, unul dintre aceștia fiind inculpatul K. G., instructor auto la o școală de șoferi.
În perioada 21 – 25 aprilie 2016, K. G. a pretins de la un candidat sumele de 1.200 de euro și 1.000 de lei și a primit o sticlă de coniac în valoare de 120 de lei, promițându-i că-l va ajuta să promoveze proba practică și teoretică pentru obținerea permisului de conducere, în acest sens susținând că are influență asupra unor examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 09 iunie 2016, inculpații F. I. C. și A. C. A. urmează să fie prezentați Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție. – se arată în comunicatul DNA

PUBLICITATE
loading...