Fabian Onea – salvator (din tată în fiu) din pasiune

În fiecare an, în ziua de 5 decembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Voluntarilor pentru a sărbători eforturile voluntarilor și a promova activitatea acestora în rândul comunităților.

Din anul 1985, Organizația Națiunilor Unite a stabilit ca în fiecare an, pe data de 5 decembrie, să fie sărbătorită Ziua Internațională a Voluntarilor, pentru a oferi oportunitatea voluntarilor de a crește gradul de conștientizare și de a înțelege contribuția pe care o au pentru comunitățile lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În România, voluntariatul a devenit cunoscut începând cu anul 1990, când mai multe organizaţii internaţionale de voluntariat au înfiinţat filiale, aducând cu ele experienţa în lucrul cu voluntarii şi coordonarea acestora. În aceeaşi perioadă, au luat naștere și ONG-urile româneşti, care au început să implice voluntari locali în activităţile lor, iar în 1997 au apărut primele centre de voluntariat.

În cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț, activitatea de voluntariat a început în anul 2016, prin recrutarea primilor voluntari în cadrul programului ,,Salvator din Pasiune”.

Fabian Onea – salvator (din tată în fiu) din pasiune

Fabian este un copil de pompier și iubește această meserie mai tare din anul 2006, de când tatăl său lucrează la ISU Neamț.

Atunci când a împlinit vârsta de 16 ani și a îndeplinit condițiile pentru a face parte din programul Salvator din pasiune, nu a stat mult pe gânduri și l-a rugat pe tatăl său să completeze cererea de înscriere și să întocmească dosarul.

Fabian este elev al CN Petru Rareș din municipiul Piatra Neamț și a devenit voluntar din pasiune din luna iulie a anului 2021.

Pentru că este minor, Fabian nu a desfășurat încă activități pe ambulanța SMURD dar este prezent la activitățile de informare preventivă și la exercițiile desfășurate de ISU Neamț.

Toate aceste activități îl pregătesc pentru următoarea perioadă, când va face parte dintr-un echipaj SMURD.

ISU Neamț are 121 de voluntari activi

La nivelul ISU Neamț, în cadrul programului sunt 121 voluntari activi, care își desfășoară activitatea astfel:

  • 65 voluntari – la Detașamentul de pompieri Piatra – Neamț;
  • 40 voluntari – la Detașamentul de pompieri Roman;
  • 16 voluntari – la Detașamentul de pompieri Târgu Neamț.

De la începutul programului de voluntariat și până în prezent, se observă o creștere a numărului de intervenții S.M.U.R.D. la care au participat voluntarii din cadrul acestui program, astfel:

  • în anul 2019 – 1727 intervenții
  • în anul 2020 – 257 intervenții (o scădere bruscă datorată pandemiei de COVID 19)
  • în anul 2021 – 1082 intervenții,
  • în anul 2022 – 1821 intervenții.

„Activitatea voluntarilor ISU este activă, tratată cu seriozitate, în care voluntarii dau dovadă de multă perseverență, implicare și dedicare pentru această armă pe care o servesc

I.S.U. Neamț, nu poate decât să mulțumească pentru sprijinul acordat, pentru timpul alocat acestei activități de voluntariat și pentru că acționează în orice situație fără ezitare, conform cu procedurile învățate.

Activitatea voluntarilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” al județului Neamț este una foarte activă, serioasă în care voluntarii dau dovadă de multă perseverență, implicare și sunt dedicați pentru această unitatea militară, ca pentru propria-i casă.” – au transmis reprezentanții ISU Neamț

PUBLICITATE