Expoziție temporară „Pelerin prin orașul liturgic” la Muzeul de Istorie Roman

În perioada 3 – 5 septembrie 2021 se organizează manifestarea cu tema „Pelerin prin orașul liturgic” ce cuprinde o expoziție temporară (deschisă în cadrul Muzeului de Istorie Roman, corp B – Casa dr. Fălcoianu) și un simpozion național (desfășurat în cadrul Castelului Sturdza de la Miclăușeni, Iași).

Organizatorii manifestării sunt: Consiliul Județean Neamț, Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Istorie Roman, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Primăria Municipiului Roman, Centrul Social – Cultural „Sf. Ilie” Miclăușeni și Asociația Cultural – Științifică Urbana. Parteneri la acest proiect sunt: Protopopiatul Roman, Fundația „Anton Durcovici” din Roman, Parohia „Sf. Tereza”, Roman , Comunitatea Rușilor Lipoveni Roman, Comunitatea Evreilor Roman, Muzeul Municipal Pașcani. Responsabil de activitate și curator al expoziției: muzeograf Relu Butnariu. Detalii organizatorice se regăsesc în afișul și programul manifestării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Problemele societățíi contemporane condiționează individul să se manifeste la nivel individual, dar și colectiv într-un mediu tehnologizat, cu accent pe știință, astfel încât în oscilarea omului între știință și religie, aceasta din urmă își pierde din influență. În construcția interioară a omului, funcție de disponibilitatea fiecăruia, se observă nevoia de restabilire a unui echilibru. Intenția organizării acestei manifestări constă într-un recurs la istorie, la rolul pe care religia, în formele sale instituționalizate, l-a avut în decursul timpului.

Orașul în spațiul românesc a cunoscut o diversitate de idei și culturi, ca să amintim aici de prezența evreilor stabiliți, în special, în Moldova în perioada medievală și la începutul epocii moderne. Conviețuirea în același spațiu a modelat oamenii și locul, în structură, edificii și mod de trai. Cazul orașului Roman, fără a fi singular, indică o coexistență benefică între românii ortodocși și cei catolici, armeni, greci sau evrei și o influență reciprocă. La fel, se poate vorbi despre o influență permanentă între sat și oraș, modelatoare în privința mentalităților.

Proiectul expozițional, ca și simpozionul „Pelerin prin orașul liturgic”, ce dezvoltă teme circumscrise celei generale, urmăresc evoluția în timp a fenomenului religios în spațiul românesc, în special în mediul urban, impactul asupra concepțiilor de viață, a traiului cotidian al indivizilor și comunităților, dimensiunea antropologică fiind regăsită inclusiv în creațiile materiale, obiecte de cult sau edificii religioase.

Simpozionul este structurat pe trei secțiuni: I. Istorie – Religie, II. Patrimoniu – Restaurare – Conservare și III. Muzică sacră.

Dintre temele ce vor fi prezentate la acest simpozion amintim:
– arh. dr. Ioana Petrescu (cercetător ştiințific III, Institutul Național al Patrimoniului, Secţia Monumente Istorice şi Peisaje Culturale): „Patrimoniul construit al Romanului. Planuri ale orașului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea”
– muzeograf Silvia Zamfir (Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”, București): „Simboluri religioase în arta populară”
– muzeograf Iulian Bucur (Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu”, Bacău): „Icoane în bisericile de lemn din judeţul Bacău”
– Pr. Dr. Florin Aurel Țuscanu (Parohia Trifești – Arhiepiscopia Romanului și Bacăului): „Clopote voievodale în Eparhia Romanului”
– Roxana Josanu (Director Direcția Județeană Pentru Cultură Neamț): „Documente din arhiva Direcţiei Judeţene Pentru Cultură Neamţ referitoare la monumentele istorice de arhitectură ale municipiului Roman”
– Prof. univ. dr. Narcisa Știucă (Facultatea de Litere – Catedra de Etnografie și Folclor, Universitatea București): „Gâlceava florilor – un colind catehetic”

PUBLICITATE