Expoziţie de pictură – Elena Uță Chelaru – la Muzeul de Artă Piatra-Neamţ

Complexul Muzeal Judeţean Neamţ – Muzeul de Artă Piatra Neamţ, vă invită la vernisajul expoziţiei de pictură Elena Uță Chelaru (1930-2013), eveniment care va avea loc miercuri, 8 august 2018, ora 17.30. Expoziţia reunește peste 40 de lucrări de pictură și grafică, cu o valoare deosebită, aflate în colecţia particulară  Viorica și Virgil Țuțurman dar și in patrimoniul Muzeului de Artă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

            Elena Uță Chelaru, nume important al picturii contemporane, s-a nascut la Chișinău, in 1930. Artista și-a petrecut copilăria și adolescența la Piatra-Neamț, oraș unde a urmat școala primară și Liceul Teoretic de fete.

            In 1956 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția pictură, unde a studiat cu artiști iluștri ca Samuel Mutzner, Catul Bogdan, Alexandru Ciucurencu, Ionel Jianu. Prima expoziție personală a avut-o in 1964. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din 1956 dar și a mai multor Academii de Artă, precum Academia Internațională „Mario Gori”, Academia Internațională „Pontzen” din Napoli și Academia „Gentium Pro-Pace” din Roma, Academia Statului Columbia (SUA), Academia Internațională „Lutèce” Paris, Academia Europeană de Artă din Belgia.

             In 2011 Sala”Constantin Brancuși” a Palatului Parlamentului a găzduit prima expoziție retrospectivă – Elena Uță Chelaru – reunind peste 200 de lucrări de artă, valoroase pentru arta romanească contemporană.

             Arta sa, inspirată de călătoriile in țară dar și in Franța, Italia și Spania, ilustrează peisaje, flori, nuduri, portrete și autoportrete, insă «pictura sa nu se oprește la formele exterioare ale existenței, ci sondează insăși esența ei, traducand in limbaj plastic multiplele sensuri ale lumii vizibile» (Alexandru Cebuc, critic de artă).

             Plasate intre tradiție și inovație, tablourile Elenei Uță Chelaru se regăsesc în cele mai prestigioase galerii, muzee, cataloage și colecții din lume (Franța, Italia, Belgia, Grecia, Israel, Rusia, Liban, SUA, Germania).

             Palmaresul artistei include premii la expoziții și concursuri de referință precum: Cupa Ministrului de Externe Aldo Moro, Bienala Internațională de pictură, sculptură și grafică de la Accademia di Romania (Roma), Medalia de Argint ” Roma Aeterna” (1977), Medalia de Argint la al 15-lea concurs internațional organizat de Academia” Lutèce” din Paris, Diploma de onoare la „Al 15-lea Mare Premiu Internațional de Pictură” (Cannes), Premiul Internațional „Crociatti dell’arte”, (Brindisi), „Placheta de Aur” la al 13-lea Festival Internațional de Artă Contemporană (San Remo, Italia).

            Expoziția va putea fi vizitată de publicul iubitor de artă, in perioada 8 – 30 august 2018.

PUBLICITATE