Expoziție de grafică Emil Ungureanu la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu“ Neamț găzduiește expoziția de grafică a artistului plastic Emil Ungureanu, în perioada 1-15 martie 2023, în Sala Cupola și spațiul expozițional de la parterul corpului A.

Vernisajul va avea loc joi, 2 martie, de la ora 17:00, iar prezentarea va fi făcută de Emil Nicolae. Evenimentul va fi presărat cu momente muzicale la pian, susținute de George Țăranu, elev în clasa a IX-a la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, care o are ca profesoară îndrumătoare pe Mariana Anghel. Acesta va interpreta Preludiu și Fuga nr. 14 de J.S. Bach și Balada nr. 3 de Fr. Chopin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Emil Ungureanu s-a născut la 30 octombrie 1959, în satul Izvorul Alb din județul Neamț. A urmat opt clase în Bicaz, unde l-a avut profesor de desen pe Traian Stanciu, iar apoi Liceul de Artă „Octav Băncilă“ Iași, pe care l-a terminat la specialitatea Sculptură, clasa profesorului Buzdugan.

„Activitatea mea artistică ulterioară a continuat cu pictură bisericească. Concomitent am lucrat ca profesor la Casa Pionierilor. Îmi amintesc și acum că la prima expoziție, pe care am avut-o la Muzeul din Bicaz (portret și sculptură mică), critic de artă la vernisaj a fost Valentin Ciucă, pe atunci director al Muzeului de Artă Piatra-Neamț. Din cuvântul lui mi-a rămas în memorie «cel mai bun portret al artistului este fata acestuia».

În 1990 am plecat în Franța cu o expoziție la Paris. Cum numărul tablourilor cu care m-am deplasat era prea mic pentru sala ce-mi fusese pusă la dispoziție, deși aveam viză de doar o lună, am rămas tot anul 1991 să pictez și, la sfârșitul anului, s-a întâmplat: am expus la Paris.

Sunt sute de lucrări care au făcut obiectul unor expoziții – în locuri neconvenționale și probabil nu neapărat adecvate. O să enumăr doar câteva localități: Riquewihr, Ammerschwihr, Colmar, Strasbourg, Epinal, Taon les Vosges, Argelès sur Mer, Buhalnița, Piatra-Neamț.

Mii de lucrări se află în colecții particulare începând cu România, Italia, Franța, Luxemburg, Austria, Germania, Belgia, Ungaria, Rusia, Israel, America, Spania, Portugalia“, precizează Emil Ungureanu.

PUBLICITATE