Eveniment astronomic rar: Super LUNA albastră sângerie va putea fi admirată astăzi

Un eveniment astronomic rar se va produce pe 31 ianuarie, când o eclipsă lunară totală va coincide cu Luna „albastră”. În acea noapte, satelitul natural al Pământului se va afla pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi va determina apariţia unui fenomen denumit de astronomi „Super Lună albastră sângerie”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Prima eclipsă a anului 2018, o eclipsă totală de Lună, se produce la 31 ianuarie şi este vizibilă din nord-estul Europei, din Asia, din Australia, din nord-estul Africii, din nordul Americii, din nord-vestul Americii de Sud, din Oceanul Pacific, din Oceanul Atlantic, din Oceanul Indian şi din Antarctica.

Ea începe la 12 h 51 m, când Luna nu a răsărit încă pe teritoriul ţării noastre, având faza maximă la 15 h 30 m. În România devine vizibilă doar când Luna începe să iasă din umbra Pământului după 17 h 11 m. Eclipsa se încheie la 18 h 09 m.

Pe 31 ianuarie 2018 se va produce o eclipsă totală de Lună. Fenomenul se produce la ore când Luna se află sub orizont, iar după ce va răsări doar ieșirea din penumbra planetei noastre va putea fi văzută. Din cauză că penumbra este transparentă, culoarea și strălucirea Lunii vor părea neschimbate. Din cauză ca Luna se află aproape de orizont, este posibil ca aceasta să nu se vadă din București, din cauza clădirilor înalte, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Tot pe 31 ianuarie, se va produce la 15 h 25 m faza de Lună Plină, denumită „Lună albastră”, folosită pentru a face referire la Luna Plină care se produce de două ori în cadrul aceleiaşi luni calendaristice. Potrivit acestui calcul, în 2018 „Luna albastră” se produce de două ori, pe 31 ianuarie şi, respectiv 31 martie, potrivit www.moongiant.com.

DIGI WORLD va surprinde acest fenomen si il va transmite LIVE pe pagina de Facebook Digi World Romania. De asemenea, spectacolul poate fi urmarit LIVE pe https://www.nasa.gov/nasalive.

Intreaga eclipsa va dura 5 ore si 17 minute, iar eclipsa totala va avea durata de 1 ora si 17 minute.

PUBLICITATE