Europa se închide țară după țară

Spre deosebire de optimismul din România, Europa este îngrijorată şi pare că se îndreaptă către o carantină totală. Mai multe ţări iau în calcul cele mai dure restricţii, în pofida valului de nemulţumire.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, ieri, că „va merge mai departe” pentru a stopa coronavirusul şi va institui o carantină naţională începând de vineri până pe 1 decembrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, Franța revine la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. La fel ca în primăvară, francezii vor putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă.

Afacerile: Barurile, restaurantele și ”micile afaceri neesențiale” se vor închide, iar telemunca va fi regula acolo unde se poate, iar guvernul va sprijini companiile foarte mici care vor începe o tranziție digitală. Sprijinul de până la 10.000 de euro pe lună va fi acordat companiilor care sunt închise administrativ.

Întâlnirile private vor fi excluse, întrunirile publice interzise. Unitățile deschise publicului vor fi închise.

Școlile, grădinițele, creșele și liceele vor rămâne însă deschise, a mai anunțat președintele francez.

În Italia, pentru a treia noapte la rând, restricţiile impuse de guvern au scos oamenii în stradă în Italia.

La Roma, protestele s-au transformat în confruntări violente cu forţele de ordine.

Nemulţumirile vin după ce restaurantele şi barurile au primit ordin de a înceta activitatea la ora 18:00, iar sălile de sport şi cinematografele au fost închise. Guvernul a ameninţat protestatarii că vor introduce reguli mai stricte dacă nu se vor conforma normelor.

Şi Angela Merkel ia în calcul carantina pentru Germania, dar şcolile şi magazinele vor rămâne deschise. Noile restricţii vor aduce însă închiderea barurilor, restaurantelor şi evenimentelor publice.

În Marea Britanie, consilierii ştiinţifici pun presiune pe premierul Boris Johnson să impună cel mai mare nivel de restricţii la nivel naţional, nu doar în zonele considerate focare.

Carantina totală ar putea reveni şi în Spania, unde cel puţin opt secţii ATI sunt în pragul colapsului, iar spitalele din mai multe oraşe, inclusiv Madrid sunt ocupate în proporţie de 40%.

Situaţia este disperată şi în Belgia. Angajaţii pozitivi, dar asimptomatici, din spitalele din Liege sunt rugaţi să continue să muncească.

PUBLICITATE
SURSĂobservatornews.ro