Eugen Țapu-Nazare (PNL): Taxe noi și impozite mărite, pericol major pentru economie

Comunicat de presă – Eugen Țapu-Nazare (PNL): Taxe noi și impozite mărite, pericol major pentru economie

PNL trebuie să reziste tuturor presiunilor PSD și să nu fie de acord cu creșteri de taxe și impozite, și introducerea altora noi.

Pentru reducerea deficitului bugetar este nevoie de decizii raționale, care să nu pună în pericol economia ci, din contră, să creeze pârghii de dezvoltare pe termen mediu și lung pentru sectorul privat, principalul generator de venituri la bugetul de stat. Mediul economic are nevoie de predictibilitate, nu de reguli schimbate în timpul jocului. Ca de fiecare dată când economia se confruntă cu greutăți, antreprenorii sunt cei care, în opinia PSD, ar trebui să deconteze.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu trebuie să fie preocupat de eficientizarea cheltuielilor din sectorul public, și de reducerea evaziunii fiscale care să conducă la o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, nu de suprataxare care nu reprezintă nici pe departe o soluție. Eliminarea tichetelor de vacanță pentru bugetari, neintroducerea celor pentru salariații din sectorul privat – proiect de lege care a trecut de Senat – și creșterea TVA, sunt măsuri catastrofale.

Iar fostul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, ar trebui să explice cât mai urgent de ce s-a ajuns în situația în care avem înregistrat un deficit bugetar peste procentele prognozate la construcția bugetului de stat. Trebuie să aibă curajul să recunoască că proiectul de buget s-a construit pe prognoze total  nerealiste, iar aceste greșeli nu trebuie plătite de antreprenori.

Soluțiile, așa cum spuneam, trebuie să fie raționale. Introducerea de noi taxe, cea mai facilă decizie, nu ar face altceva decât să descurajeze inițiativa privată, să lovească în capitalul autohton și în investitorii străini și să ducă economia pe marginea prăpastiei, în criză. Partenerul din Coaliția de guvernare trebuie să înțeleagă că nu aceasta este calea corectă.

În calitate de președinte al Comisiei pentru antreprenoriat și turism voi susține în continuare toate propunerile care vin în sprijinul antreprenorilor, a clasei de mijloc, inclusiv infuzia de capital în economie prin tichetele de vacanță acordate salariaților din sectorul privat, o infuzie de capital necesară, generatoare de venituri la bugetul de stat.

Eugen Țapu-Nazare,
Președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism din Senat

PUBLICITATE