Eugen Țapu-Nazare (PNL Neamț): „Plafonarea prețurilor la energie și gaz, adoptată de Senat, în unanimitate”

Senatul a adoptat, în unanimitate, mai multe amendamente la Ordonanța de Urgență 118/2021 care vin în sprijinul consumatorilor casnici și noncasnici, pe fondul creșterii prețurilor la energia electrică și gazelor naturale. – anunță senatorul Eugen Țapu-Nazare (PNL Neamț)

Măsurile de sprijin se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit parlamentarului nemțean, printre cele mai importante se numără majorarea cu 50% a limitei de consum pentru care li se acordă compensare consumatorilor casnici și introducerea plafonării prețurilor la distribuitorii de energie electrică și gaze naturale, la maxim 0,525 lei/Kwh preț final pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale.

Sumele plătite de la bugetul de stat pentru compensarea facturilor se vor majora, pentru acordarea unei subvenții de 0,291 lei/Kwh la energia electrică și de 33% din prețul gazelor naurale, conform contractului de furnizare.

„Compensarea se va acorda direct în factura clientului, fără a mai fi necesare niciun fel de demersuri din partea acestuia, fără cereri, fără drumuri în plus, fără birocrație. Sumele compensate vor fi evidențiate clar, cu minus, în factura clientului casnic.

Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor, clienții casnici trebuie să se încadreze în anumite limite de consum, adică maxim 1.500 kWh la energie electrică și echivalentul a 1.000 mc de gaze naturale, pentru întreaga perioadă, plus o abatere de maxim 10% din aceste cuantumuri.” – a transmis Eugen Țapu-Nazare

Amânarea cu șase luni a plății facturilor de către consumatorii vulnerabili, la cerere, este o altă prevedere importantă adoptată.

Pentru consumatorii noncasnici (IMM-uri, PFA-uri, meserii liberale), TVA-ul va scădea de la 19% la 5%, se va aplica măsura exceptării de la plata contravalorii certificatelor verzi și a contribuției pentru cogenerare și a accizei pentru energia electrică, precum și exceptarea de la plata accizei pentru gaze. . 

„Totodată, am decis și supraimpozitarea, cu 80%, a producătorilor de energie electrică pentru venitul suplimentar rezultat din diferența dintre prețul de vânzare și prețul de 450/Mwh. În ceea ce privește profitul furnizorilor, acesta a fost plafonat la maximum 5% din costurile de furnizare. 

Premierul Florin Cîțu s-a exprimat foarte clar: nimeni nu rămâne în urmă. Am luat astăzi o serie de decizii care vin în sprijinul consumatorilor, persoane fizice și juridice. Inițiativele au aparținut în mare parte PNL și UDMR, ulterior s-au alăturat și PSD și USR. Mă bucur că aceste amendamente au fost votate în unanimitate și că s-a înțeles nevoia de măsuri clare și ferme, așa cum s-a întâmplat și anterior, în comisiile de specialitate.” – a mai spus parlamentarul

Modificările adoptate în plenul Senatului vor fi înaintate, în regim de urgență, Camerei Deputaților, astfel încât să poată fi adoptate și să intre în vigoare cât mai repede, respectiv la data de 1 noiembrie.

PUBLICITATE