Eugen Țapu-Nazare (PNL): „Gaze românești pentru România, prin legea offshore!”

Noua lege offshore a fost depusă în Parlament și va fi adoptată în procedură de urgență. – a transmis senatorul Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru IMM-uri, antreprenoriat și turism.

Asta înseamnă gaze românești pentru România, reducerea dependenței de gazul din Rusia și deblocarea investițiilor în acest sector.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Pentru PNL, legea offshore a reprezentat o prioritate, mai ales în contextul geopolitic actual. 

Începând cu a doua jumătate a acestui an, primele gaze vor fi extrase din Marea Neagră. Producția anuală  estimată este de circa 1 miliard de metri cubi. 

Prin această lege asigurăm predictibilitate pentru investitorii offshore din Marea Neagră, dar și pentru cei onshore, în exploatările de mare adâncime, dar pe uscat, așa cum este cazul investitorilor de la Caragele, din județul Buzău, acolo unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de gaze natural din România în ultimii 30 de ani și unde investițiile în vederea exploatării  sunt avansate.” – spune senatorul Eugen Țapu-Nazare

Conform estimărilor, exploatarea va începe efectiv la începutul anului 2024.  

De asemenea, anul viitor vor începe și lucrările în perimetrul Neptun Deep, iar primele gaze natural vor fi extrase aici la sfârșitul anului 2026. 

„Prin legea offshore se mai stabilește și regimul fiscal al parteneriatelor încheiate cu investitorii, iar din veniturile rezultate circa 60% vor reveni statului român. 

Suntem pe drumul cel bun. România va avea surplus de gaze naturale, și poate deveni un furnizor energetic regional, consolidându-și securitatea.” – a mai transmis parlamentarul

PUBLICITATE