Eugen Țapu-Nazare (PNL): „A demarat programul IMM Invest Plus”

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”A demarat programul IMM Invest Plus”

Începând din 15 septembrie, IMM-urile se pot înscrie la creditele bancare garantate de stat din programul IMM Invest Plus, cu toate componentele sale, în valoare de 4 miliarde de euro. Înscrierile pot fi efectuate până la sfârșitul anului, pe site-ul www.imminvest.ro.  

Schema de ajutor de stat va facilita accesul la finanțare pentru diferite categorii de beneficiari, care vor putea accesa credite cu garanții de stat, cu dobânzi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni și cu costuri aferente comisionului de risc și a comisionului de administrare, subvenționate de Guvernul Ciucă,  pe toată durata de valabilitate a garanției acordate. 

Antreprenorii pot accesa fondurile puse la dispoziție prin intermediul Programului IMM Invest Plus, utilizând oricare din componentele sale: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest. 

Valoarea maximă a unei finanțări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiții și până la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garanția de stat poate acoperi până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanțărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Ajutoarele de stat pot ajunge până la 500.000 Euro/întreprindere/UAT, cu excepția domeniului producției primare de produse agricole unde beneficiarii pot primi până la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului. 

Se estimează că cele 4 miliarde de euro alocate acestui program vor ajunge pentru circa 25.000 de beneficiari. Subvențiile acordate de stat vor ajuta firmele să își mențină locurile de muncă, asigurând, totodată, viabilitatea afacerilor și dezvoltarea acestora.

Eugen Țapu-Nazare,
Președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României