Eugen Țapu Nazare: Măsura privind TVA defalcat trebuie să fie opțională și nu obligatorie!

De la ”impozitul pe bacșiș” inventat de Guvernul Ponta, am ajuns la cea mai contestată măsură a Guvernului Tudose – TVA defalcat sau ”split TVA”.
Mediul de afaceri, analiștii și consultanții financiari, întreg mediul on-line e coalizat împotriva acestei măsuri, care va afecta grav economia privată și va trimite multe firme în faliment.
Guvernul PSD va fi inaplicabil să aplice această măsură și nu va reuşi să crească încasările la TVA. Nu-i va afecta în niciun fel pe rău-platnicii care au făcut evaziune pe TVA și vor continua să o facă. În schimb, îi va penaliza pe bunii platnici prin costuri suplimentare, birocrație infernală, blocaje financiare și, în multe cazuri, prin faliment.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De aceea, solicităm ca măsura privind TVA defalcat să fie una opțională, aplicabilă doar societăților comerciale care doresc să opteze pentru acest sistem.

Guvernul Tudose va sili firmele plătitoare de TVA, de la 1 ianuarie 2018, să facă două plăți pentru fiecare factură. Peste 300.000 de firme vor trebui să-și deschidă noi conturi la bănci și la trezorerie, să-și modifice sistemele informatice pentru a putea ține evidența TVA în timp real, să aibă angajați care să nu greșească niciodată pentru că, altminteri, riscă penalizări severe – până la confiscarea a jumătate din suma ce reprezintă TVA pentru o factură.

PSD e ciumă cu firmele și mumă cu organele de control: îi penalizează aspru pe cei care întârzâie/greșesc plata TVA, dar nu prevede nicio sancțiune dacă ANAF-ul nu returnează TVA-ul deductibil în 3 zile lucrătoare, așa cum stipulează ordonanța de urgență. Termenul de 3 zile fixat de Guvern este oricum nerealist, dată fiind procedura greoaie de aprobare a transferului sumelor din contul de TVA elaborată de ANAF ca urmare a Ordonanței 23/2017 care introduce TVA defalcat.

Sub regimul Dragnea, PSD mai face un experiment pe mediul de afaceri prin introducerea unui sistem de plată a TVA care creează grave prejudicii firmelor. Este o măsură care trădează interesul exclusiv al Guvernului PSD-ALDE pentru a jupui sectorul privat, care își desfășoară activitatea onest și care contribuie deja la bugetul statului, dar și dezinteresul fățiș față de cei care încalcă legea, adică față de diminuarea evaziunii.

În Parlament, la dezbaterile pe tema acestei Ordonanțe, PNL va susține adoptarea amendamentului propus, care prevede ca aplicarea plății defalcate a TVA-ului să fie una opțională, și nu obligatorie. PNL va căuta susținere la nivel național, de la mediul de afaceri, persoane fizice, dar și asociații patronale pentru a putea susține acest amendament. este mesajul senatorului Eugen Țapu Nazare

PUBLICITATE