Ești îngrijorată că bebe nu ia în greutate cum ar trebui? Ce trebuie să faci

Bucuria sosirii pe lume a copilului este greu de descris in cuvinte de parintii entuziasmati de eveniment. Imediat dupa ce au trecut emotiile acestea incep insa grijile referitoare la dezvoltarea fizica si psihica a micutului. Mamicile sunt cele mai ingrijorate si inregistreaza orice lucru anormal cu o panica fantastica, care nu poate fi calmata de sfaturile propriilor mame sau de vecinele si rudele mai experimentate. Singurul in stare sa le aline ramane medicul pediatru, pe care incep sa-l sune tot mai des.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

O problema cu care multe femei s-au confruntat este cea legata de greutatea copilului. Uneori li se pare ca este mai slab si ca nu prea mananca cu pofta, alteori ca graficul de crestere pe care il consulta mereu nu se potriveste deloc cu evolutia bebelusului lor. Specialistii in domeniu recomanda mamelor sa trateze situatia cu calm si sa inteleaga ca micutii nu cresc in acelasi ritm. Pana la urma, spun acestia, daca bebe doarme suficient si mananca de fiecare data, totul este in regula.

Iata cateva sfaturi utile cand constati ca nu ia in greutate:

  • Daca imediat dupa nastere copilul pierde din kilogramele pe care le avea, in urmatoarele zece zile le va recupera, fara niciun fel de probleme. Treptat acesta va creste in greutate, iar cand va ajunge la 6 luni si va incepe diversificarea, iti vei da seama ca te-ai impacientat degeaba. Copilul are puseuri de crestere, asa ca deodata o sa realizezi ca parca s-a mai ingrasat fara sa realizezi, doar observandu-l cum se joaca in tarc. In acest sens, magazinul Babyneeds pune la dispozitie produse utile si informatii de calitate pe pagina de blog, pentru sprijinirea mamicilor cu sfaturi importante.
  • Probabil esti destul de obsedata de kilogramele copilului si-l cantaresti in fiecare zi notand cu grija fiecare gram pe care acesta il pune sau il da jos. Medicii sfatuiesc mamicile sa nu faca o obsesie din acest lucru pentru ca nu le va ajuta cu nimic si sa cantareasca copiii o data pe saptamana daca se poate. Fapt pentru care, este recomandat sa vezi cantarele pentru bebelusi din mediul online daca nu ai acasa inca un astfel de produs important;

  • Pana cand bebe implineste un an de zile, teoretic el ar trebui sa puna pe el de trei ori greutatea de la nastere. Tine minte ca totul este in regula daca ia in greutate saptamanal, daca are scaune moi de culoarea mustarului, in primele luni, si daca ajungi sa schimbi si 8 scutece pe zi. Daca nu are aceasta greutate si constati ca exista probleme, adreseaza-te medicului, deoarece s-ar putea sa fie de vina calitatea laptelui tau. Esti sigura ca te hranesti cum trebuie?
  • De asemenea, poti sa-i faci, la recomandarea medicului pediatru, un set de investigatii medicale cu ajutorul carora ai putea afla daca este alergic poate la vreun aliment sau la lapte, daca sufera de vreo afectiune gastrointestinala etc. Doctorul ar putea sa prescrie si vitamine sau suplimente alimentare. Poate exista si posibilitatea ca alimentatia ta sa nu fie suficient de echilibrata si astfel sa nu-i asiguri tot ceea ce are nevoie pentru a creste bine;
  • Atunci cand stagnarea in greutate persista, ar putea sa apara un alt fenomen, acela al malnutritiei. In acest caz, vei observa ca micutul este nepasator fata de orice stimulent, este irascibil si evita contactul vizual, nu ajunge la anumite etape obisnuite in dezvoltarea unui copil normal. Daca nu pot fi aplicate alte metode de a trata aceasta situatie, se poate impune hranirea prin perfuzie sau tuburi speciale, nazo-gastrice, si monitorizarea permanenta a micutului.

In concluzie, este foarte important ca atunci cand observi orice anomalii in evolutia normala a copilului tau sa te adresezi de urgenta medicului de familie sau pediatrului pentru a afla informatii utile si pentru a te asigura ca sunt luate cele mai bune masuri de combatere a acestei probleme. Un copil sanatos este unul alimentat corect de o mama care nu stie ce este stresul, anxietatea si nesiguranta.

PUBLICITATE