Elevii chiulangii, „culeși” de politiștii locali din Piatra-Neamț (FOTO)

Joi, 15 septembrie 2022, polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț, împreună cu reprezentantul Inspectoratului Școlar Neamț, inspector Romeo Roman, au organizat și desfășurat o acțiune pe linie specifică pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar. 

Au fost vizate și vizitate L.P.S. Piatra Neamț, Liceul Forestier, Liceul Auto, Liceul Al. I. Cuza, Colegiul Național de Informatică, Școala Gimnazială nr. 8 și Școala Gimnazială nr. 5, Parcul Central precum și zonele din proximitatea acestora.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, au fost legitimați 32 elevi care nu se aflau în incinta unităților de învățământ.

Doi elevi din ciclul gimnazial, depistați că lipsesc de la orele de curs, au fost conduși în clase de către reprezentantul I.S.J Neamț.

Liceenilor și copiilor de gimnaziu li s-au adus la cunoștință prevederile legale și obligațiile ce le revin conform Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială (consum de alcool în locuri publice, provocarea de scandal, folosirea de injurii) și a H.C.L. 228/2021 în ceea ce privește păstrarea curățeniei în interiorul și exteriorul școlilor. 

În același context, au fost verificate și 27 unități de alimentație publică, pe linia respectării normativelor în vigoare cu privire la vânzarea către minori a băuturilor alcoolice sau a produselor din tutun. 

Directorii unităților de învățământ au fost de asemenea, informați despre obligațiile pe care le au elevii în strânsă legătură cu respectarea ordinii și liniștii publice și prevenirea producerii de fapte antisociale. 

Reamintim că în conformitate cu prevederile Legii educației naționale (Legea 1/2011), părinții sau tutorii au obligația să trimită copiii la școală pe perioada învățământului obligatoriu, în caz contrar fiind pasibili de amenzi cuprinse între 100 și 1000 de lei. De altfel, părinții pot fi sancționați contravențional, în baza aceluiași act normativ și în cazul în care consiliie de administrație a școlilor se sesizează în privința numărului mare de absențe a elevilor (Legea 1/2011 – art. 360, alin. 1, lit. a) și art. 16, alin. 1). 

Aceste acțiuni vor continua periodic pe tot parcursul anului școlar 2022 – 2023.

PUBLICITATE