Elevi de la Liceul de Informatică au făcut un proiect inedit. Locuri de joacă ce produc energie

  • Elevii români au lucrat împreună cu colegii lor norvegieni pentru a găsi soluții sustenabile la provocări din domeniul protecției mediului, dezvoltării durabile și energiei
  • Inițiativa face parte din proiectul educațional Greenovation Challenge, la care iau parte peste 900 de liceeni din zone montane ale României și Norvegiei.

Locurile de joacă pentru copii ar putea deveni în viitor mici centrale de producere a energiei verzi și totodată centre de educație ecologică, potrivit unui proiect realizat de o echipă de elevi din România și Norvegia.

Ideea lor – EnergyGround – a fost declarată câștigătoare într-o Locuri de joacă ce produc energiecompetiție de proiecte de sustenabilitate, organizată în Norvegia cu ocazia unui schimb de experiență română-norvegian, ce a implicat, în perioada 29 septembrie – 3 octombrie, elevi români și norvegieni, împreună cu profesorii lor. Inițiativa face parte din proiectul Greenovation Challenge, derulat la nivel național de organizația Junior Achievement (JA) România. Echipa din România a fost reprezentată de elevi și profesori de la Colegiul Alexandru cel Bun (Gura Humorului), Liceul Constantin Brâncoveanu (Horezu), Liceul Teoretic Mircea Eliade (Întorsura Buzăului), Colegiul de Informatică (Piatra-Neamț) și de voluntari ai Asociației Romontana.

Parcul EnergyGround, conceput de liceeni, permite producerea și stocarea de energie în urma activităților sportive. În acest loc de joacă al viitorului, activități precum pedalatul sau săritul corzii transformă mișcarea în energie cu ajutorul unor echipamente speciale, dotate cu senzori, panouri fotovoltaice și cu monitoare pe care rulează animații explicative despre energia regenerabilă.

Prin această experiență am învățat să am mai multă încredere în mine, mi-am depășit temeri și limite, mi-am făcut prieteni, am avut ocazia să iau parte la activități pe care în mod normal nu le-aș fi putut realiza în România sau la școală. Alături de echipa mea, am câștigat locul întâi la competiția proiectului, dar cel mai mare câștig a fost faptul că am înțeles că preocuparea pentru natura nu are granițe, limite de limbă sau prejudecăți”, a mărturisit Teodora Elena Ghiuță, elevă la Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului.

Tinerii au lucrat în echipe mixte pentru a rezolva o provocare de dezvoltare durabilă cu abordare cât mai creativă, având de ales între două teme: energia regenerabilă și casa viitorului.

Greenovation Camp constituie un fantastic exercițiu de socializare care reușește să creeze punți de legătură între experiența Norvegiei și a României în domeniul dezvoltării durabile, cu atenție deosebită acordată aspectelor ce țin de utilizarea inteligentă a resurselor regenerabile. Ne simțim privilegiați să aducem o contribuție acestor activități care sunt, de fapt, un generator de idei, menit să susțină dezvoltarea durabilă a zonelor de munte”, a spus Andrei Coca, asistent de proiect în cadrul Asociației Romontana, partener al proiectului.

Bune practici pentru elevii din zone montane

Vizita în Norvegia le-a permis elevilor români să dobândească noi cunoștințe în domeniul dezvoltării durabile și să experimenteze modul de lucru și de interacțiune dintr-o companie multinațională, prin dezvoltarea abilităților de inovare, muncă în echipa, socializare, coordonare, gândire critică și cooperare într-o limbă străină cu coechipieri necunoscuți, provenind dintr-o cultură diferită.

În primul an al proiectului Greenovation Challenge, peste 500 de elevi din 14 localități din zone montane din România au parcurs activități de educație ecologică la clasă cu ajutorul materialelor educaționale gratuite și au participat la webinarii despre competiție, sustenabilitate și despre competențele de care au nevoie pentru o viitoare carieră într-un domeniu în creștere – protejarea mediului și a resurselor.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Asociația Romontana și cu organizația Ungt Entreprenørskap Sogn og Fjordane (UESoF) din Norvegia și implică, în perioada 2014-2016, peste 900 de elevi și 40 de profesori de liceu din zone montane din România și Norvegia. Proiectul este finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informații  oficiale despre granturile SEE și  norvegiene accesați www.eeagrants.org și www.fondong.fdsc.ro.

Liceenii au fost selectați din echipele clasate pe primele locuri în cadrul unei competiții organizate la nivel național, în care au propus soluții la principalele probleme de mediu cu care se confruntă comunitățile din zone montane din România, precum consumul nesustenabil al resurselor, exodul populației, lipsa locurilor de muncă, corelată cu activități dăunătoare mediului. Aflați care a fost proiectul câștigător în competiția națională.

Norvegia este recunoscută ca promotor al protecției mediului prin implementarea de politici extinse pentru reciclarea deșeurilor și dezvoltarea energiei regenerabile. În școlile norvegiene, componenta ecologică este o parte importantă din programa școlară, promovând modele pozitive de comportament responsabil și introducând informații despre natură, mediu și sustenabilitate încă de la grădiniță. La nivel guvernamental se fac eforturi pentru dezvoltarea de programe de educație de mediu la nivel național, care să le permită copiilor și tinerilor să-și dezvolte cunoștințele, atitudinile și abilitățile prin experiențe de învățare practice, out-of-school.

PUBLICITATE