Eclipsa parțială de soare de astăzi, 10 iunie, vizibilă și în Neamț

În ziua de 10 iunie, din jumătatea de nord a țării se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună.

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea. – transmite Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Pentru România eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13:17 (ora României) și cel mai târziu la 14:08, în estul țării.

Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. În nord-vestul țării, acolo unde Soarele va fi acoperit cel mai mult, durata eclipsei este de 1h 18 minute. În centrul tării durata eclipsei poate fi și de câteva minute.

Acoperirea maximă se produce în nord-vestul extrem al țării, Satu Mare fiind cea mai mare localitate din țară de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 2%.

Iată cum va arătat eclipsa de acolo:

În centrul țării acoperirea Soarelui va fi minimă.

Iată cum se va vedea eclipsa de la Sibiu, de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 0,1%:

Mai jos, momentele între care se desfășoară fenomenul în localitățile mai mari.

Pentru cei aflați în alte localități prezentăm harta eclipsei, de unde puteți extrapola procentul de acoperire al discului solar.

Ora de început a eclipsei trebuie să țineți seama de faptul că în nord vestul țării eclipsa începe cel mai devreme. Folosiți diagrama de mai jos pentru a afla ora de începere a eclipsei.

Regula este că acolo unde eclipsa începe mai devreme și acoperirea Soarelui este mai mare.

Cum pot observa eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.

Priviți Soarele din 5 în 5 minute și veți vedea cum marginea Lunii va atinge discul acestuia. Acoperirea maximă se va produce în momentul de maxim.

Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte precauți în observarea eclipsei.

Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă.

Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop.