E o chestiune de zile până când conducerea Casei Județene de Pensii va fi schimbată

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că până la sfârșitul acestei săptămâni va lua decizii cu privire la schimbarea mai multor directori ai Caselor județene de pensii, care nu performează.

Din respect pentru efortul acestor directori/colegi din casele performante care au muncit și, mai ales, pentru că nu mă interesează funcția cât mă interesează respectul pentru pensionari, voi lua decizii la finalul acestei săptămâni cu privire la directorii caselor care, în pofida insistențelor mele, au în continuare restanțe.” – spune Ministrul muncii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Casa Județeană de Pensii Neamț se se află printre instituțiile enumerate de către Violeta Alexandru a cărui schimbare urmează a fi făcută cât de curând.

Amintim că la ultima vizită a ministrului la Neamț, conducerea CJP se afla în concediu, lucru care nu a picat prea bine pentru aceasta: ”Coadă în faţa Casei de Pensii, conducerea în concediu. Nu ştiu ce concediu este în septembrie când toată lumea s-a întors la treabă şi au rămas atâtea în urmă. Un singur domn gardian care nici nu avea atribuţii să ofere oamenilor informaţii.”

Schimbarea actualei conduceri a Casei județene de pensii ar fi o adevărată surpriză, pentru că această instituție are cei mai ”sudați” directori de servicii deconcentrate. Adică de mai bine de 15 se rotesc la conducere cam aceleași persoane.

Cezar Aanegroaie, actualul director executiv, este de mai bine de 20 de ani în Casa de Pensii Neamț. El a preluat prima dată frâiele instituției în 2006, după ce fostul director emigrase în Canada. Așadar pe vremea în care Partidul Democrat nominaliza directorul. A deținut conducerea până în 2009, când Gheorghe Ștefan a preferat-o la conducere pe Maria Bocancea, membru PDL la acea vreme și purtătoare de cuvânt al președintelui CJ Neamț.

Aanegroaie este retrogradat pe un post la relații cu publicul, dă în judecată CJP și câștigă după câtva timp, iar din 2011 se întoarce director executiv. ”Rezistă” așadar sub guvernările PD, PDL, USL, PSD, sub guvernarea tehnocrată și din nou, sub guvernarea PNL. Cezar Aanegroaie a supraviețuit tuturor guvernărilor din ultimii 10 ani fără a fi membru sau activist cu carnet de partid, dar fiind agreat de toate partidele de guvernământ.

Ioan Sandu, actualul director adjunct, a fost numit director plin de pe vremea PDSR, fiind și înregimentat politic în această formațiune, apoi adjunct câțiva ani, din nou director executiv pentru câteva luni, prin 2010-2011, iar de atunci și până în prezent, director adjunct.

Nicoleta Porubin vine în casa de Pensii în luna mai 2009 pe postul de director adjunct, post pe care îl ocupă și în prezent. Este singura persoană neînregimentată politic în niciun partid și are în coordonare Direcţia Stabiliri şi Plăţi Prestaţii.

Mai jos, mesajul Ministrului Muncii: 

”Sunt un om care dă o șansă oricui, indiferent de simpatiile politice. Vreau performanță la Ministerul Muncii. Nu mă interesează să fiu simpatizată de angajați. Nu am prietenii. Vreau performanță.

Dacă jumătate dintre casele județene de pensii din țară reușesc să se organizeze (cu personal, poate, insuficient; mulți dintre acești colegi care au performat nici nu și-au pus problema să îmi prezinte greutățile, și-au văzut de treabă) și NU au restanțe în soluționarea dosarelor de pensii înseamnă că #sepoate.
Din respect pentru efortul acestor directori/colegi din casele performante care au muncit și, mai ales, pentru că nu mă interesează funcția cât mă interesează respectul pentru pensionari, voi lua decizii la finalul acestei săptămâni cu privire la directorii caselor care, în pofida insistențelor mele, au în continuare restanțe.

Totuși, au trecut 8 luni de când am cerut să se rezolve lucrurile. În această perioadă, am cerut inclusiv să fie detașati angajați de la CNPP, să meargă directorii din aparatul central să ajute.

Dacă îi întrebi pe acești oameni de ce, găsesc zeci de explicații. Am depășit perioada acestor explicații. I-am sprijinit și încurajat să își rezolve parte din problemele cu care se confruntau tocmai pentru a aduce la zi dosarele de pensii. Astăzi, în ciuda acestor eforturi, nu se văd rezultatele.
Acum tragem linie.
Am cerut Președintelui CNPP ca, în cel mai scurt timp, să opereze schimbări la nivelul conducerii caselor de pensii neperformante.
Spun clar care sunt acestea: Alba (aici e un istoric urât dar totuși nu o să las pensionarii să aștepte 5 ani ca să se recupereze miile de restanțe moștenite de la fosta conducere), Sector 1, Bihor (casă de pensii unde lucrează fostul Președinte CNPP, propus de mine și schimbat când am văzut că nu vrea să facă performanță), Ilfov (un Director care m-a sfidat, pur și simplu, în fața evidențelor), Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6, Vâlcea, Neamț, Hunedoara – Petroșani, Giurgiu, Gorj. Toate termenele de înțelegere au expirat pentru actualii directori. Cine nu poate face performanță în folosul cetățeanului, este mai bine să se retragă.
Cine vorbește urât cu pensionarii, cine s-a plictisit de slujba la casa de pensii (îmi scriu oamenii despre astfel de situații) să știe că voi lua decizii. Să nu creadă că se pot ascunde în spatele codului administrativ și că sunt protejați. Nu. Îmi asum. Am avut toată înțelegerea. Nu m-am ascuns cu nimic când am vorbit despre ce rezultate aștept.
Performanță!
Empatie față de nevoile pensionarilor!
Respect pentru fiecare leu din salariu câștigat din banii celor care contribuie sau au contribuit de-a lungul vieții!”
PUBLICITATE