După 3 mandate în Parlament, Cozmanciuc și Țapu vor primi 12.000 lei pensie specială

Senatorul Țapu-Nazare și deputatul Mugurel Cozmanciuc au 8 ani de când sunt parlamentari și se îndreaptă cu șanse reale de a prinde și cel de-al 3-lea mandat, fiecare.

I-am ales drept exemplu pe cei doi pentru că au cele mai multe mandate dintre toți parlamentarii care reprezintă în acest moment județul Neamț în forul legislativ.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Așadar, în 2024 vor avea 12 ani de muncă asiduă în parlamentul României. Conform declarației de avere, senatorul Eugen Țapu câștigă lunar 12.168 lei net, la care se adaugă o sumă forfetară pentru cheltuieli cu biroul parlamentar între 25.000 – 30.000 lei în fiecare lună. 

Deputatul Mugurel Cozmanciuc câștigă 11.000 lei lunar, la care se adaugă suma forfetară pentru cheltuieli cu biroul parlamentar între 25.000 – 30.000 lei în fiecare lună.

Pe lângă aceste îndemnizații, după încheierea celor 3 mandate de senator, respectiv deputat, Eugen Țapu-Nazare și Mugurel Cozmanciuc vor beneficia de o pensie specială cuprinsă între 11.000 – 12.167 lei lunar, pentru tot restul vieții.

Toți deputații și senatorii vor primi între 2.000 și 12.000 de lei pe lună, în funcție de câte mandate au avut fiecare.

În această perioadă, Facebook-ul este plin de parlamentari care, chipurile, își dau demisia pentru a nu primi pensia specială.

Domnii Țapu și Cozmanciuc nu și-o dau, dacă vă întrebați…

E vorba parlamentarii USR-PLUS și câțiva de la PSD.

În realitate, lucrurile stau altfel. Pentru ca mandatele să poată înceta înainte de vreme, Senatul și Camera Deputaților trebuie să se întrunească legal, în plen, pentru a lua act de aceste demisii. Altfel, demisiile nu devin efective și parlamentarii presupus demisionari nu pierd niciun drept.

Dacă ne uităm că în această perioadă PSD și PNL nici măcar la ședințele de Birou Permanent nu mai vin pentru a face cvorum, când vreodată vor veni ei în plen?

Apoi mai este o discuție referitoare la a este demisii: există un document prin care Senatul a transmis că are în evidențe plata unor pensii speciale pentru un mandat incomplet de doar 28 de luni (vezi aici).

Deci? Despre ce vorbim? Parlamentarii pot primi pensie specială și pentru un mandat incomplet (mai puțin cu o zi).

Conform art. 49 alin. 4 din Lege nr. 96/2006 (statutul deputaților şi senatorilor): „Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.”

Textul legii se citeste şi se interpretează astfel: orice persoană care a avut calitatea de deputat sau senator va primi pensie specială iar în cazul în care demnitatea a fost exercitată mai puțin de un mandat întreg, indemnizația va fi calculată pentru toată perioada de 4 ani.

PUBLICITATE