DSP: Spitalele din Neamț, pregătite pentru noul val COVID. 112 noi cazuri în ultima săptămână

Din monitorizarea zilnică a cazurilor de covid din județul Neamt se observa o creștere a incidenței COVID-19 și o tendință de creștere a numărului de internări și a gradului de ocupare a spitalelor din județ.

Direcția de Sănătate Publică Neamț a dispus spitalelor din județ reevaluarea structurilor și actualizarea acestora in funcție de evoluția  cazurilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

A fost pregătit Planul județean de rezilienţă a spitalelor faţă de recrudescenţa COVID-19.

În prezent, în județ, sunt 125 de paturi dedicate tratării pacienților cu COVID-19 în cele 4 spitale care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19. În cazul unui nou val pandemic sunt alocate 519 paturi din care 51 pentru copii și 27 de ATI.

De asemenea Direcția de Sănătate Publică Neamț a solicitat managerilor spitalelor COVID-19 din județul Neamț să se asigure de funcționarea optimă a Centrelor de evaluare COVID-19 și de aprovizionarea acestora cu produse antivirale și anticorpi monoclonali. Este important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în timp util într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe.

Spitalele vor asigura asistenţa medicală a pacienţilor non-COVID-19, cu obligativitatea existenţei unor circuite separate pentru aceştia.

A fost analizată capacitatea de testare a persoanelor simptomatice. În județul Neamț sunt 10 centre de permanență, 97 de cabinete ale medicilor de familie și o farmacie, în care sunt efectuate, de către personal medical autorizat, teste rapide antigen persoanelor cu simptome specifice de COVID-19. Testarea este gratuită.

Lista medicilor de familie care fac teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19, a centrelor de permanență și a farmaciilor din județul Neamț în care sunt efectuate teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19 poate fi consultată pe site-ul Direcției de Sănătate Publică – secțiunea Coronavirus – Unități sanitare care efectuează testare rapidă pentru depistarea COVID-19, NEAMȚ.

Direcția de Sănătate Publică Neamț efectuează anchete epidemiologice tuturor persoanelor confirmate COVID-19 pozitiv. Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate. Din data de 9 martie nu se mai aplică măsura carantinei contacților direcți ai cazului confirmat, dar este recomandată respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19. Traseul pacientului confirmat COVID-19 pozitiv rămâne cel cunoscut.

Vă reamintim principalele recomandări de protecție împotriva COVID-19:

  • Purtați masca de protecție în: spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli și universități.
  • Evitați spațiile aglomerate, închise și deschise!
  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială!
  • Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!
  • Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului!

În ultimele 7 zile 112 persoane au fost confirmate cu COVID-19, din care 12 copii și au fost raportate 2 decese. Rata de pozitivare în această săptămână a fost de 8,2 %. Astăzi sunt internați 19 pacienți  confirmați COVID-19, din care 1 copil. În secțiile ATI este internată o persoană.

PUBLICITATE