DSP reia comunicarea situației COVID în Neamț. Vezi raportul de astăzi, 19 iulie

Până astăzi, 19 iulie 2022, în județul Neamț au fost confirmate 44.475 de cazuri noi de infectare cu SARS Cov 2 și 1.803 cazuri de reinfecții. Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.620 de decese.

În ultimele 7 zile, 233 persoane au fost confirmate cu Covid – 19, cu 100 mai multe decât în săptămâna anterioară. În acest interval nu au fost raportate decese.

De la încetarea stării de alertă (9 martie 2022), au fost confirmate 1.416 de cazuri de infectare cu SARS Cov 2. 119 copii au fost confirmati covid – 19 pozitivi în acest interval și 640 din persoanele confirmate erau vaccinate împotriva covid-19.

În același interval au decedat 14 persoane, 7 femei și 7 bărbați, cu vârste între 48 și 93 de ani, cu antecendente patologice – boli cardio-vasculare. Două persoane din cele decedate în acest interval erau vaccinate.

În prezent, 49 de persoane infectate cu SARS Cov 2 sunt internate în spitalele din județ, din care 8 copii. 55% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19. 9 persoane din cele internate sunt vaccinate.

Nu sunt persoane internate în secțiile ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și ale Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend crescător și a ajuns, astăzi, la 0,49 cazuri la 1.000 de locuitori. Toate UAT-urile au sub 3 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori

În ultima săptămână au fost testate 1.980 de persoane, fiind procesate 2.171 de teste, din care 75% teste rapide antigenice. 195 teste rapide au fost efectuate de către medicii de familie. Procentul de pozitivare a testelor este de 13%.

Au fost testate până în prezent 181.404 persoane, fiind lucrate în total 445.871 de teste.

REAMINTIM URMĂTOARELE:

1. Confirmarea diagnosticului COVID-19 se face prin obţinerea unui rezultat pozitiv la testul RT-PCR sau la test antigenic rapid.
2. Testul antigenic rapid este de uz profesional – prelevarea probei, interpretarea și raportarea rezultatelor este făcută de către personal medical calificat în cadrul unei unități sanitare sau de către Serviciul Județean de Ambulanță, la solicitarea medicului de familie!
3. Persoanele cu simptome specifice covid-19 pot efectua imediat un test rapid de antigen. În cazul în care prezentați simptome dar testul rapid antigen are rezultat negativ este necesară testarea RT-PCR.
4. În cazul în care ați intrat în contact cu o persoană înfectată cu SARS Cov 2 ar trebui să aşteptați trei până la cinci zile înainte de a efectua un test rapid. Testarea prea devreme, înainte ca virusul să aibă şansa de a se replica, creşte şansele unui fals negativ.
5. Pentru pacienţii care prezintă un rezultat pozitiv la testarea pentru detecţia virusului SARS-CoV-2 nu se poate infirma diagnosticul COVID-19 ca urmare a rezultatului negativ al unui alt test.
6. În județul Neamț sunt 10 centre de permanență, 97 de cabinete ale medicilor de familie și o farmacie în care sunt efectuate, GRATUIT, de către personal medical autorizat, teste rapide antigen persoanelor cu simptome specifice de COVID-19. Lista medicilor de familie care fac teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19, a centrelor de permanență și a farmaciilor din județul Neamț în care sunt efectuate teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19 poate fi consultată pe site-ul Direcției de Sănătate Publică – secțiunea Coronavirus – Unități sanitare care efectuează testare rapidă pentru depistarea COVID-19, NEAMȚ.

Direcția de Sănătate Publică Neamț efectuează anchete epidemiologice tuturor persoanelor confirmate COVID-19 pozitiv.

Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate.

Au fost depistate 2 focare COVID-19 în 2 unități sanitare cu paturi – 22 de persoane sunt infectate.

Din data de 9 martie nu se mai aplică măsura carantinei contacților direcți ai cazului confirmat, dar este recomandată respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19.

Traseul pacientului confirmat cu infecţie SARS-CoV-2

I. Pacienţii asimptomatici vor fi izolaţi la domiciliu şi monitorizaţi prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate.

II. Pacienţii simptomatici vor fi evaluaţi clinic de către medicul de familie şi, după caz, imagistic şi biologic de medicii specialişti din centrele de evaluare astfel:

1. evaluare clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturaţia sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate;
2. identificarea factorilor de risc:
– boli cardiovasculare, inclusiv HTA;
– diabet zaharat tip 1 şi tip 2;
– obezitate cu indice de masă corporală peste 30%;
– boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronşic;
– insuficienţă renală cronică, pacienţii cu dializă cronică;
– hepatopatii cronice;
– imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stem, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA;
– vârsta peste 65 de ani;
– copiii de 12 – 17 ani cu patologii severe asociate;
3. evaluarea antecedentelor personale patologice/medicaţie pentru afecţiuni cronice, dacă este cazul;
4. interpretarea rezultatelor de laborator şi a rezultatelor imagistice (pentru pacienţii care sunt evaluaţi în centrele de evaluare).

Decizii în urma evaluării:

1. Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice uşoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi trataţi şi monitorizaţi la domiciliu prin medicul de familie.

2. Pacienţii fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru evaluare în centrele de evaluare, după care vor fi primi tratament antiviral şi vor fi monitorizaţi ulterior la domiciliu prin medicul de familie.

Pacienţii cu COVID-19 monitorizaţi la domiciliu vor fi îndrumaţi de urgenţă pentru evaluare în centrele de evaluare în vederea internării/iniţierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situaţia existenţei următoarelor simptome:
– febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate;
– tuse seacă intensă sau care se accentuează;
– SpaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;
– dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente;
– dureri toracice la inspirul profund;
– astenie marcată;
– mialgii intense.

3. Pacienţii care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice uşoare sau medii de COVID-19 şi care au factori de risc vor fi direcţionaţi prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluaţi în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicaţii/ contraindicaţii de administrare de anticorpi monoclonali neutralizanţi şi dacă necesită internare de zi sau continuă. În cazul în care există contraindicaţii/refuz/indisponibilitate a anticorpilor monoclonali neutralizanţi, pacienţilor li se pot prescrie antivirale eficiente în COVID-19 cu administrare orală.

Antiviralele cu administrare orală se pot prescrie pentru administrare la domiciliu doar dacă sunt îndeplinite simultan următoarele condiţii:

– pacientul este de acord;
– se iniţiază la pacienţi în primele 7 zile de boală (faza virală a bolii);
– sunt prescrise de către medicul care a evaluat pacientul, după evaluarea corespunzătoare pentru excluderea contraindicaţiilor: clinică, biologică, imagistică;
– continuarea monitorizării pacientului de către medicul de familie pe parcursul tratamentului şi ulterior, până la vindecare.

Antiviralele orale se administrează în regim ambulatoriu doar pe bază de prescripţie medicală. În schimb, medicaţia antivirală cu administrare parenterală se utilizează doar în mediul spitalicesc. Anticorpii monoclonali pot fi administraţi în centrele de evaluare în regim de spitalizare de zi.

4. Pacienţii care prezintă semne de agravare legate de infecţia cu SARS-CoV-2, respectiv simptomele menţionate la pct. 2 sau nu prezintă semne de agravare legate de infecţia SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu, vor fi direcţionaţi la spital prin intermediul serviciului 112 pentru a fi internaţi.

5. Pacienţii care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcţii vitale şi/sau au sepsis/şoc septic (cu stare critică) vor fi internaţi/direcţionaţi la spital pentru internare prin intermediul serviciului 112. Excepţie vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, în pofida informării privind riscurile evolutive.

6. Pacienţii care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecţiuni care impun asistenţă spitalicească din cauza imposibilităţii acestora de a fi trataţi şi monitorizaţi eficient la domiciliu vor fi internaţi/direcţionaţi la spital prin intermediul serviciului 112.

La nivelul județului Neamț sunt organizate 3 centre de evaluare a pacienților COVID-19:

1. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în cadrul Secției Boli Infecțioase – Piatra Neamț, bd-ul Traian, nr. 1-3, tel. 0744 702041, program de activitate – luni-vineri, 7-14.

2. Spitalul Municipal de Urgență Roman în cadrul Ambulatoriului de specialitate – Roman, str. Tineretului, nr. 28, tel. 0745 526586, program de activitate – luni-vineri, 8-14.

3. Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț, în cadrul Secției Boli Infecțioase – Târgu Neamț, str. Ștefan cel Mare, nr. 35, tel. 0787 733430, program de activitate – luni-vineri, 8-15.