DSP Neamț – Trichineloza, recomandări pentru populație


Trichineloza (trichinoza) este o boală produsă de parazitul Trichinella spiralis care ajunge în organismul uman prin consumul cărnii de porc, mistreț sau urs infestate și insuficient tratate termic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Boala se transmite ocazional de la animale la om. Rezervorul natural de infecţie este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea) precum și de rozătoare (șobolanul).

În țara noastră principala sursă de infecție pentru om este porcul. Porcul se contaminează prin consumul de șobolani sau dejecte ale acestora. Surse secundare de infecție sunt mistrețul și ursul.

Omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne de porc, mistreț sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate.

Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

  1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic.
  2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic; pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă.
  3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate.
  4. Tăierea clandestină a animalelor.

Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.

Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnosticul de trichineloză: febră, edeme palpebrale (tumefierea pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

Prezentarea la medic este obligatorie odată cu apariția primelor semne de boală.

Boala durează în medie 3-6 săptămâni, dar există și forme severe cu o evoluție de 2-3 luni.

Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită).

Având în vedere apropierea Sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea îmbolnăvirii de trichineloză recomandăm populației să respecte următoarele măsuri:

  • achiziționarea animalelor de la unități avizate sanitar;
  • achiziționarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
  • trimiterea la examen trichineloscopic a probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în Centrele autorizate ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (punctele sanitar-veterinare din piețele agroalimentare și la medicii veterinari din comune) și să se respecte recomandările acestora;
  • pregătirea cărnii în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
  • prelucrarea termică corectă a cărnii de porc, mistreț, urs (fierbere, frigere), știind că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute Ia o temperatură de peste 71° C;
  • prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc și care urmează sa fie hrană pentru animale.

Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de trichinela spiralis. – se arată într-un comunicat al DSP Neamț

D.M.B.
PUBLICITATE