DSP Neamț: Primul caz de infecție cu virusul West Nile a fost confirmat la Piatra-Neamț

În data de 13 septembrie s-a confirmat în județul Neamț un caz de meningoencefalită cu virusul West Nile, informează DSP Neamț.

Cazul s-a înregistrat la o femeie din Piatra-Neamț, de 64 de ani, pensionară, care a fost expusă înțepăturilor de țânțari în județul Călărași în perioada 17-20 august.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pacienta a fost internată 14 zile (30 august – 12 septembrie) în secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț și a fost externată în stare ameliorată.

Conform DSP Neamț, în Piatra-Neamț s-a efectuat în perioada 23 august – 14 septembrie a doua etapă de dezinsecție din acest sezon.

Reamintim populației că în cazul apariției febrei, durerii de cap, rigidității la nivelul gâtului, fotofobiei (pacientul e deranjat de lumină), senzației de greață și vărsături, lipsei poftei de mâncare, diareei, durerilor musculare și articulare apărute în cazul expunerii la înțepăturile de țânțari, să se prezinte de urgență la medic”, mai spun cei de la DSP

Principalele măsuri care trebuie luate pentru a ne proteja de țânțari sunt:

  • folosirea plaselor la uşi şi ferestre,
  • folosirea aparatelor contra ţânţarilor,
  • purtarea de bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, de culori deschise,
  • folosirea substanţelor repelente (creme şi spray-uri) care ţin ţânţarii la distanţă şi care trebuie aplicate pe piele, cu excepţia zonei din jurul ochilor,
  • evitarea plimbărilor în locurile cu multă vegetaţie şi umiditate (parcuri, păduri, ape stătătoare), în special seara,
  • desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientele cu apă stătută şi a gunoiului menajer.
PUBLICITATE