DSP Neamț, despre vaccinarea antigripală

În cadrul programului de imunizare antigripala pentru sezonul 2021-2022 Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a primit 36.213 de doze de vaccin antigripal, în 4 transe.

Dozele furnizate in prima transa au fost destinate vaccinării copiilor în cabinetele medicilor de familie și în instituțiile de ocrotire sociala, fiind împărțite la solicitarea medicilor vaccinatori.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Pentru vaccinarea persoanelor din celelalte categorii de risc au fost distribuite, într-o primă etapă, câte 40 de doze de vaccin, după care, cantitățile a fost suplimentate in funcție de cerințele medicilor de familie.

Au fost administrate 16.763 de doze, din care 6.430 în ultima săptămână. Nu au fost raportate reacții adverse după vaccinările efectuate.

Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unitățile sanitare cu paturi și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Sunt imunizate persoanele din grupele cu risc ridicat de îmbolnăvire: cele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerului Sănătății şi recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății şi ale Centrului European pentru Controlul Bolilor.

În sezonul 2021-2022 se utilizează vaccinul Vaxigrip tetra – recomandat pentru profilaxia gripei la adulți si copii cu vârsta de peste 6 luni.

Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere.

Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai.

Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale.

Vaccinul împotriva gripei si cel împotriva Covid-19 pot fi administrate simultan sau la orice distanță de timp.

În cazul administrării concomitente se folosesc seringi diferite și se administrează in locuri anatomice diferite. Dacă este necesar a fi administrat în același braț, se va injecta separat la o distanță de cel puțin 3 cm

PUBLICITATE