DSP Neamț, despre rapelul cu Moderna și Johnson&Johnson

Începând de luni, 1 noiembrie 2021, persoanele care au efectuat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu Moderna și care vor opta pentru administarea dozei de rapel cu același tip de vaccin, vor primi o doză înjumătățită (½ doză) din acest tip de vaccin.

Persoanelor care au efectuat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu un alt tip de produs (Pfizer BioNTech, AstraZeneca/Vaxzevria sau Johnson&Johnson) și care aleg administrarea dozei de rapel cu produsul Spikevax/Moderna, le va fi administrată o doză întreagă din acest tip de vaccin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Reglementările menționate anterior se bazează pe studiile de siguranță și recomandările EMA care arată faptul că răspunsul imun rămâne maximal pentru beneficiari în cazul administrării dozei înjumătățite, iar frecvența reacțiilor adverse cunoscute/reactigenitatea este diminuată.

Începând cu data de 8 noiembrie 2021, pentru persoanele care au fost imunizate cu vaccinul Johnson&Johnson, se recomandă ferm efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARN Messager (Pfizer BioNTech sau Moderna).

Opțional, la cerere, beneficiarii vaccinați cu acest tip de produs pot efectua doza de rapel tot cu vaccinul Johnson&Johnson.

Reamintim că doza de rapel are recomandare fermă de a se efectua doar cu vaccinuri pe bază de ARNm (Pfizer BioNTech, Moderna) tuturor persoanelor pentru care schema completă de vaccinare a fost finalizată în urmă cu cel puțin 6 luni.

Pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinurile Pfizer BioNTech sau Moderna se recomandă efectuarea dozei de rapel cu același tip de produs; opțional se permite, la cerere, schimbarea celor două tipuri de vaccin pentru rapel.

Pentru persoanele care au primit la prima schemă vaccinul AstraZeneca/Vaxzevria, se recomandă efectuarea dozei de rapel cu unul din produsele pe bază de ARNm (Pfizer BioNTech sau Moderna).

Administrarea dozei de rapel a vaccinului COVID-19 se recomandă ferm următoarelor grupe populaționale:

• persoane cu risc mare de expunere (personal medico-sanitar și social, personal din educație);
• persoane considerate vulnerabile (persoane cu vârsta peste 65 de ani și persoane cu boli cronice indiferent de vârstă)

PUBLICITATE