DSP Neamț: Care sunt diferențele între COVID-19, răceală, alergii și gripă

COVID-19, răceala obișnuită, alergiile sezoniere și gripa au multe semne și simptome similare.

Dacă aveți semne sau simptome specific de COVID-19, este important să contactați imediat medicul de familie pentru sfaturi medicale. COVID-19, răceala obișnuită, alergiile sezoniere și gripa au multe simptome similare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Atât COVID-19, cât și gripa și răceala obișnuită sunt cauzate de viruși. COVID-19 este cauzat de SARS-CoV2, gripa este cauzată de virusurile gripale A și B, în timp ce răceala este cel mai adesea cauzată de rinovirusuri.

Acești viruși se răspândesc în moduri similar. Alergiile sezoniere nu sunt cauzate de un virus. Alergiile sezoniere sunt răspunsuri ale sistemului imunitar declanșate de expunerea la alergeni, cum ar fi polenii sezonieri ai copacilor sau ierbii.

În timp ce simptomele COVID-19 apar în general la două până la 14 zile, cu o medie de 5 zile, după expunerea la SARS-CoV-2, simptomele unei răceli comune apar de obicei la una până la trei zile după expunerea la un virus cauzator de răceală.

Simptomele gripei apar de obicei la una până la patru zile după expunerea la un virus gripal.

Nu există un remediu specific pentru răceala obișnuită. Tratamentul poate include analgezice și decongestionante.

Spre deosebire de COVID-19, răceala este de obicei inofensivă, fără complicații pe termen lung.

Majoritatea oamenilor se recuperează după o răceală obișnuită în trei până la 10 zile, deși unele răceli pot dura până la două sau trei săptămâni.

Tratamentul alergiilor sezoniere poate include antihistaminice fără prescripție medicală sau pe bază de prescripție medicală, spray-uri nazale cu steroizi și decongestionante și evitarea expunerii la alergeni, acolo unde este posibil.

Alergiile sezoniere pot dura câteva săptămâni. Există mai multe medicamente antivirale care pot fi utilizate pentru tratarea gripei.

De asemenea, vă puteți vaccina anual împotriva gripei pentru a vă reduce riscul de îmbolnăvire.

Vaccinul antigripal poate reduce, de asemenea, severitatea gripei și riscul de complicații grave. Vaccinul poate fi administrat sub formă de vaccin sau sub formă de spray nazal. COVID-19 poate provoca boli mai grave la unele persoane decât gripa.

De asemenea, COVID-19 poate provoca complicații diferite față de gripă, cum ar fi cheagurile de sânge și sindromul inflamator multisistem la copii.

Nu există încă tratament specific pentru COVID-19.

Comisia de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii a elaborat, cu sprijinul direct al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19, un protocol de tratament pe baza documentelor emise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, ale unor ghiduri terapeutice şi alte materiale publicate de la realizarea versiunii anterioare.

Categoriile de medicamente utilizate în tratamentul pacienţilor COVID-19 sunt cu acţiune antivirală, antiinflamatorie şi imunomodulatoare, simptomatice, pentru suportul funcţiilor vitale și tratarea comorbidităților.

Vaccinarea rămâne în prezent singura opțiune pentru stoparea epidemiei de COVID-19 și reîntoarcerea la o viață normală.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european.

PUBLICITATE