DSP Neamț: Atenție la gripa aviară! Recomandări

Având în vedere confirmarea prezenței virusului gripei aviare H5N1 înalt patogen la lebedele de vară  găsite moarte în zona Lacul Bâtca Doamnei, Alexandru cel Bun, recomandăm populației următoarele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii: 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
 • Evitați sursele de expunere ori de cate ori este posibil:  

 1. evitați păsările sălbatice și încercați să le observați doar de la distanță,
 2. evitați contactul cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte,
 3. evitați contactul cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice  sau domestice.
 4. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar. 
 5. Nu manipulați păsări moarte. 
 6. Supravegheați copiii, nu-i lăsați să se joace cu păsări moarte sau bolnave. 
 7. Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate. 6. Anunțați medicul veterinar privind orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări. 7. Acordați tot sprijinul personalului sanitar și autorităților veterinare. 
 8. Când preparați hrana: 
 • separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata  preparate,
 • nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele  care sunt gata preparate,
 • spălați-vă pe mâini înainte, între si după operațiile de manipulare a alimentelor crude și a  celor prelucrate termic,
 • nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost  așezată înainte de a fi prelucrată termic,
 • carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la  temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare  termică la mai mult de 70°C,
 • înainte de a manipula și prelucra termic ouăle, spălați-le cu apă și săpun, iar după aceea  spălați-vă pe mâini tot cu apă și săpun,
 • nu folosiți ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic, o după manipularea păsărilor sau a ouălor crude, spălați-vă pe mâini și spălați toate  suprafețele și instrumentele folosite, atent, cu apă și săpun.

În cazul în care intrați în contact cu păsările la locul de muncă, luați următoarele măsuri de precauție:

Folosiți echipament de protecție cum ar fi mănuși, mască de protecție și protecție pentru ochi. După folosire, aruncați mănușile și masca și spălați-vă mâinile cu apă și săpun. 

 • Evitați să vă atingeți gura, nasul sau ochii după contactul cu păsări sau suprafețe care pot fi  contaminate cu salivă, mucoase sau fecale de la păsări sălbatice sau domestice. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce ați atins păsările. 
 • Schimbați-vă hainele înainte de a intra în contact cu păsări domestice sănătoase și de a manipula  păsări sălbatice, păsări sălbatice captive, păsări de crescătorie și alte păsări de companie. 

Călătorii în țările cu focare cunoscute de gripă aviară trebuie să evite fermele de păsări, contactul cu  animalele din piețele de alimente vii și orice suprafețe care par a fi contaminate cu fecale de la păsări de  curte sau alte animale. 

Persoane care au avut contact cu păsări infectate ar trebui să își monitorizeze propria sănătate pentru  posibile simptome (de exemplu, conjunctivită sau simptome asemănătoare gripei).  

În timpul vizitei într-o zonă afectată de gripa aviară, solicitați asistență medicală dacă vă simțiți rău. 

Este deosebit de important ca persoanele care pot fi expuse la păsări bolnave să fie vaccinate  împotriva gripei sezoniere. Vaccinarea antigripală sezonieră nu va preveni infecția cu virușii gripei  aviare, dar poate reduce riscul de a se îmbolnăvi de virusurile gripei umane și aviare în același timp. 

Virusul gripei aviare A(H5N1) 

Virusul gripei aviare înalt patogene A(H5N1) este întâlnit în primul rând la păsări și este foarte contagios  printre acestea. Virusul H5N1 a fost detectat pentru prima dată în 1996 la gâște din China și este mortal  în special pentru păsările de curte. H5N1 a fost detectat pentru prima dată la om în anul 1997, în timpul  unui focar de păsări în Hong Kong și de atunci a fost detectat la păsări sălbatice și de curte în peste 50 de  

țări din Africa, Asia, Europa și Orientul Mijlociu. Șase țări sunt considerate a fi endemice pentru virusul  H5N1 din Asia la păsările de curte (Bangladesh, China, Egipt, India, Indonezia și Vietnam). În octombrie  2005, virusul H5N1 a fost identificat la păsări din județul Tulcea. România este prima țară europeană  unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial. 

Gripa aviară se poate răspândi de la păsările sălbatice la păsările de curte. În timp ce majoritatea  păsărilor sălbatice pot fi infectate cu virușii gripei aviare fără a fi bolnave, păsările de curte se pot  îmbolnăvi foarte grav și pot muri, dacă intră în contact cu păsări sălbatice infectate sau împart hrană,  surse de apă și altele medii cu ele.  

De la reapariția sa pe scară largă în 2003, au fost raportate rar și sporadic infecții cu acest virus la  oameni – în Asia și mai târziu în Africa, Europa și Orientul Mijlociu. Infecțiile umane cu virusurile H5N1 au  fost asociate cu boli severe și deces. În România nu au fost confirmate cazuri infectări cu virusul gripei  aviare la oameni. 

Majoritatea infecțiilor umane cu virușii gripei aviare, inclusiv virusurile H5N1, au avut loc după un  contact prelungit și apropiat cu păsările infectate.  

Păsările infectate elimină virusul gripei aviare prin saliva, mucoasa și fecalele lor. Infecțiile umane cu  virușii gripei aviare se pot produce atunci când virusul intră în ochii, nasul sau gura unei persoane sau  este inhalat. Acest lucru se poate întâmpla atunci când virusul este în aer (în picături sau eventual praf)  și o persoană îl inspiră sau, eventual, atunci când o persoană atinge o suprafață pe care este virusul, apoi își atinge gura, ochii sau nasul. Infecțiile umane cu virusuri ale gripei aviare au apărut cel mai adesea  după contactul cu păsări infectate sau cu suprafețe contaminate cu virusurile gripei aviare. Cu toate acestea, unele infecții au fost identificate acolo unde nu se știa că a avut loc contactul direct cu păsările  infectate sau cu mediul lor. 

Nici o răspândire comunitară a acestui virus nu a fost identificată vreodată. 

Răspândirea virusurilor gripei aviare de la o persoană infectată la un contact apropiat este foarte rară și,  atunci când s-a întâmplat, s-a răspândit doar la câteva persoane.  

Semne și simptome ale infecției cu virusul gripei aviare la oameni 

Semnele și simptomele raportate ale infecțiilor cu virusul gripei aviare la oameni au variat de la lipsă de  simptome sau boală ușoară – cum ar fi conjunctivita sau simptome ușoare ale căilor respiratorii  superioare asemănătoare gripei, până la severe – cum ar fi pneumonia care necesită spitalizare și include  febră sau senzație de febră, tuse, durere în gât, rinoree sau congestie nazală, dureri musculare sau  corporale, dureri de cap, oboseală și dificultăți de respirație sau dificultăți de respirație. Semnele și  simptomele mai puțin frecvente includ diaree, greață, vărsături sau convulsii.

PUBLICITATE