DSP Neamț: Aproape 3000 de infecții respiratorii acute în perioada 12-18 februarie

In saptamana 12.02-18.02.2018 de supraveghere epidemiologica, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (IACRS) a fost de 2951, cu un numar de 94 internari, marcand tendinta de crestere faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă, când s-au inregistrat 2173 cazuri cu 45 bolnavi internati.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Numarul de pneumonii raportate a fost de 829 cu un numar de 67 internari in tendinta de crestere fata de cele 770 cazuri cu 183 internari din saptamana precedenta.

Ratele de incidenta cele mai crescute pentru IACRS se inregistreaza la grupa de varsta 2-4 ani iar pentru pneumonii la grupa de varsta 0-1 an. S-au inregistrat un numar de 23 cazuri de gripa, la pacienti nevaccinati antigripal. Astfel evolutia infecţiilor respiratorii acute a pneumoniilor si gripei inregistreaza valori maxime faţă de aceeasi perioada de supraveghere epidemiologica a ultimilor 5 ani.

S-au recoltat un numar de 2 probe pentru cazurile clinice compatibile cu gripa care au fost trimise la Institutul Cantacuzino Bucuresti pentru confirmare. Pana la data del 8.02.2018 au fost vaccinate antigripal 25.931 persoane din grupele la risc, de pe teritoriul judetului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

La nivelul judetului Neamt mai exista in stoc (cabinetele medicilor de familie) un numar de 421 doze de vaccin antigripal.

Recomandăm populaţiei ca, in această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să respecte măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos — alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi miscare) sunt esenţiale pentru prevenirea imbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Avertizăm populaţia că antibioticele nu se utilizează in cazul gripei şi recomandăm evitarea automedicaţiei. In cazul aparitiei simptomelor de boală, Ministerul Sănătăţii recomandă prezentarea la medicul de familie, in vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea imbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care aţi fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus şi limitarea contactului cu alte persoane.

(DSP Neamț)
PUBLICITATE