DSP Neamț anunță când începe vaccinarea anti COVID

Luni, 21 decembrie 2020, Comisia Europeană a luat decizia acordării autorizației condiționate de punerepe piață a primului vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19.

Este vorba despre vaccinul dezvoltat de BioNTech – Pfizer (denumit Comirnaty), aprobat anterior de Agenția Europeană a Medicamentului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit DSP Neamț, primele doze ale vaccinului vor fi livrate în statele membre UE în 26 decembrie, urmând ca vaccinarea să înceapă în perioada 27-28-29 decembrie, conform strategiilor de vaccinare din fiecare țară în parte.

1. Vaccinarea împotriva COVID-19 vă va ajuta să vă protejați de infectarea cu Sars-cov-2.

Sunt necesare două doze.

2. Deoarece există o cantitate limitată de vaccinuri disponibile, se recomandă, vaccinarea, în prima etapă, a personalului medical.

România va primi o cantitate limitată de vaccin COVID-19, dar în săptămânile și lunile următoare, aceasta va fi suplimentată.

Scopul este ca toată lumea să poată fi vaccinată împotriva COVID-19, de îndată ce sunt disponibile cantități suficient de mari de vaccin.

Vaccinarea se va face in trei etape, conform stategiei ECDC: personalul medical si cei care lucreaza in domeniul asistentei sociale, persoanele din categoriile de risc – persoanele cu varsta peste 65 de ani si cei cu boli cronice plus angajatii din sectoarele esentiale non-medicale, populatia generala.

Tinta este ca in 6 luni sa fie vaccinata 60-70% din populatie.

3. După vaccinarea COVID-19, este posibil să aveți unele reacții adverse.

Efectele secundare ale vaccinării COVID-19 se pot simți ca o gripă și pot afecta chiar capacitatea dumneavoastră de a face activități zilnice, dar acestea ar trebui să dispară în câteva zile.

4. Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și voluntară

5. Vaccinul COVID-19 este un instrumente important care ne ajută să oprim pandemia.

Este important ca toată lumea să folosească în continuare toate instrumentele disponibile pentru a ajuta la stoparea acestei pandemii: acoperiți-vă gura și nasul cu o mască când sunteți în jurul altora, stați la cel puțin 1,5 metri distanță de alții, evitați aglomerația și spălați-vă mâinile des.

PUBLICITATE